vineri

19 aprilie, 2024

6 iunie, 2018

Sediul Băncii Mondiale

Economia României ar putea crește în 2018 cu 5,1%, potrivit estimării de vară a Băncii Mondiale.

Estimarea a fost îmbunătățită cu cu 0,6 puncte procentuale peste ritmul prognozat în ianuarie, cu ocazia plubicării ediţiei din iunie a raportului Global Economic Prospects.

Banca Mondială avertizează însă în privinţa creşterii inflaţiei, a creșterii deficituluide cont curent şi a continuării politicilor prociclice.


Estimarea creşterii pe 2019 este de 4,5% (+0,4 puncte procentuale faţă de ianuarie) şi la 4,1% în 2020 (+0,6 pp).

FMI a revizuit, de asemeni, estimarea privind creşterea PIB tot până la 5,1% (de la 4,4%).

Dezechilibrele

România este menţionată în seria ţărilor care au trecut la măsuri mai severe, ca urmare a „presiunilor în creştere ale perţurilor şi salariilor, în condiţiile scumpirii petrolului. Tendinţa este semnalată şi în Turcia, Goergia, Pakistan şi Filipine.

Aşteptările de inflaţie sunt în creştere în ţările cele mai mari din Europa Centrală, cum ar fi Bulgaria, Croaţia, Ungaria, Polonia şi România), precum şi în Turcia, spune raportul.


România este menţionată tot alături de Turcia şi pentru deficitele „substanțiale de cont curent”, care fie s-au înrăutăţit fie se menţin mari, în condiţiile scumpirii petrolului şi a creşterii robuste a importurilor”.

Totuși, „politicile continuă să fie prociclice în cazul unora dintre imortatorii de mărfuri, cum sunt România şi Turcia”.

Finanţarea 

Finanţarea deficitului de cont curent este considerată volatilă, din cauza portofoliului de investitori care se pot retrage oricând din România, ca şi în Georgia, Kazahstan, Republica Kîrgîză, Turcia şi Ucraina.

Banca Mondială mai avertizează că „o înăsprire dezordonată a condiţiilor de pe pieţele financiare globale, combinată cu continuarea aprecierii dolarului ar putea declanşa o deteriorare profundă a posibilităţilor de finanţare externă”.

Totodată, presiunile valutare s-ar putea intensifica, potrivit raportului.

România a înregistrat anul trecut o creştere economică de 6,9%, iar în primul trimestru din 2018 un avans de 4% pe serie brută şi de 4,2% ajustată sezonier, potrivit datelor INS. Guvernul a conceput bugetul bazat pe o creştere economică de 5,2%.

România este inclusă în raportul Băncii Mondiale în regiunea Europa şi Asia Centrală, unde instituţia anticipează pentru 2018 o moderare a avansului economic la 3,2% şi la 3,1% în 2019, în condiţiile în care redresarea modestă a statelor exportatoare de mărfuri va fi parţial redusă de încetinirea care va avea loc în statele importatoare.

La nivel global, Banca Mondială a menţinut estimările de creştere economică la 3,1% pentru acest an, 3% în 2019 şi 2,9% în 2020, precizând că uşoarea încetinire va fi determinată de avansul ceva mai lent al economiilor dezvoltate şi plafonarea redresării în statele emergente exportatoare de mărfuri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: