joi

28 martie, 2024

9 ianuarie, 2019

Economia României va înregistra un avans de 3,5% în 2019 şi de 3,1% în 2020, în scădere cu un punct procentual faţă de prognoza din iunie 2018, potrivit ediţiei de ianuarie a raportului bianual Global Economic Prospects, publicat marţi seara la Washington.

Diminuarea ritmului e creştere ar urma să continue şi în 2021, până la 2,8%.

Banca Mondială a redus cu un punct procentual şi estimarea ctreşterii pe 2018 a Produsului Intern Brut, până la 4,1%, în scădere cu un punct procentual faţă de prognoza din iunie.


La nivel global, creşterea economică se va reduce la 2,9% în 2019, în condiţiile reducerii investiţiilor şi comerţului şi ca urmare a înăspririi condiţiilor de finanţare.

Afectate de probleme financiare, economiile în dezvoltare au pierdut impulsul şi vor avea creştera plafonată la 4,2%.

Riscuri mari în România şi Belarus

Slăbirea exporturilor şi lipsa forţei de muncă au afectat creşterea în Bulgaria, Croaţia şi România. În contrast, în pofida lipsei de angajaţi din Polonia, economia acestei ţări a accelerat uşor datorită nivelului solid al consumului şi a investiţiilor.

România se numără printre cele trei state care s-au văzut nevoite să majoreze dobânda de politică monetară, celelalte două fiind Ucraina (aflată într-o situaţie beligerantă neobişnuită cu Rusia) şi Turcia (aflată într-o criză prelungită de un regim politic autoritar).


Economiştii Băncii Mondiale consideră că „potenţialul unor eventuale probleme financiare este mai ridicat în România şi Belarus, care au mari deficite de cont curent, respectiv mari datorii în valută”.

Economia a încetinit în România şi ca urmare a faptului că, fiind importatoare de materii prime, a trebuit să facă faţă şi creşterii deficitului fiscal şi de cont curent, la fel ca Pakistanul şi Filipinele, mai spune raportul Băncii Modniale.
În Europa şi Asia Centrală (ECA), regiune care include România, economia a încetinit la 3,1% în 2018, de la 4% în 2017, reflectând reducerea activităţii economice din Turcia în semestrul doi al anului trecut.
Excluzând Turcia, creşterea regională rămâne neschimbată, la 2,9% în 2018, deoarece încetinirea activităţii economice în ţări ca Bulgaria şi România a fost compensată de accelerarea din estul regiunii, care a beneficiat anul trecut de preţul mai ridicat al ţiţeiului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: