miercuri

17 aprilie, 2024

15 aprilie, 2011

Preţurile mondiale ale alimentelor au crescut cu 36% faţă de nivelul din anul 2010 şi rămân instabile, se arată în „Indexul preţurilor la alimente”, dat joi publicităţii de Banca Mondială.

„O creştere cu încă 10% a preţurilor mondiale la alimente ar determina încă 10 milioane de oameni să cadă sub pragul sărăciei extreme, de 1,25 dolari pe zi, iar o creştere cu 30% ar sărăci alte 34 de milioane de oameni, care s-ar adăuga celor 44 de milioane de persoane care au fost aruncate sub pragul sărăciei de creşterile de preţuri care au avut loc din luna iunie a anului trecut”, se arată într-un comunicat al BM, postat pe site-ul instituţiei.

BM estimează că în prezent există 1,2 miliarde de oameni care trăiesc cu mai puţin de 1,25 dolari pe zi.


”Din ce în ce mai mulţi oameni suferă şi din ce în ce mai mulţi oameni devin săraci, din cauza preţurilor volatile la alimente”, a declarat preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, în cadrul unei conferinţe de presă, la Washington.

Conform indexului BM, porumbul s-a scumpit, în anul 2011, cu 74% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, grâul cu 69%, soia cu 36%, iar zahărul cu 21%.

Preţul monidal al orezului a rămas, însă, stabil.

Conform BM, creşterile de preţuri la alimente au fost generate de fenomenele meteorologice extreme din ţările mari exportatoare de cereale, precum şi de restricţiile la export, creşterea producţiei de biocombustibili şi reducerea stocurilor mondiale de alimente.


”Creşterea preţurilor la alimente este cauzată şi de scumpirea combustibililor, dat fiind că preţurl ţiţeiului a crescut cu 21% în primul trimestru al anului 2011”, susţin experţii BM.

Studiul Food Price Watch afirmă că în ţările cu venituri mici, inflaţia la alimente a fost mai severă decât în cele cu venituri mari.

Pentru combaterea crizei alimentare, Banca Mondială a acordat 1,5 miliarde dolari pe termen scurt pentru sprijinirea a 40 de milioane de oameni, iar pe termen lung, BM va cheltui în domeniul agricol aproximativ 7 miliarde pe an.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: