joi

25 aprilie, 2024

18 decembrie, 2016

banca-mondiala-saracieRomânia va beneficia de un împrumut de 500 de milioane de euro de la Banca Mondială în scopul reformei instituţionale şi al implementării politicilor vitale pentru o creştere economică sustenabilă, pentru creşterea locurilor de muncă şi pentru îmbunătăţirea standardelor de viaţă, potrivit unui comunicat al Băncii.

„Consiliul Directorilor Executivi al Băncii Mondiale a aprobat astăzi (15 decembrie n.r.) suma de 500 milioane euro, în cadrul Programului pentru politici de dezvoltare privind eficienţa finanţelor publice şi creşterea economică – DPL2”, se arată în comunicatul al Băncii Mondiale.

Priorităţile programului DPL finanţat de Banca Mondială sunt:

  • îmbunătăţirea eficienţei cheltuirii banilor publici, prin sprijinirea achiziţiilor centralizate în sectorul de sănătate;
  • amplificarea potenţialului de creştere al României, prin sporirea performanţelor întreprinderilor de stat şi prin dezvoltarea guvernanţei corporatiste a acestora;
  • creşterea nivelului de competitivitate a exporturilor companiilor de stat şi creşterea performanţelor macroeconomice;
  • reducerea cu jumătate de milion a numărului românilor sărăci şi, în general, reducerea gradului de sărăcie şi de excluziune socială, prin sprijinirea unei reforme cuprinzătoare a sistemului de asistenţă socială;
  • mai mult de un milion de români urmează să beneficieze de reforma cadastrului, care trebuie să ofere posibilitatea înregistrării gratuite a proprietăţilor imobiliare, inclusiv în urma achiziţionării, vânzării şi transferului prin moştenire al terenurilor, în special pentru persoanele din cadrul comunităţilor marginalizate şi pentru romi.
  • programul îşi propune să stimuleze investiţiile în sursele de energie regenerabile sau fără emisii de carbon şi va îmbunătăţi eficienţa energetică la nivelul sectoarelor rezidenţial şi industrial, prin adoptarea celei dintâi Strategii Naţionale pentru Schimbările Climatice şi a Planului de Acţiune privind Schimbările Climatice.

Oficialii Băncii Mondiale apreciză că programul DPL va genera economii semnificative, care vor putea fi direcţionate spre îmbunătăţirea calităţii serviciilor de sănătate şi care vor reduce discrepanţele existente între România şi alte state UE în domeniul sănătăţii.

De asemenea programul va determina atragerea de noi investiţii.

Autorităţile din România au fost lăudate în comunicatul citat pentru că „au demonstrat un angajament susţinut pe calea implementării unei agende de reforme care reprezintă nucleul eforturilor de reducere a sărăciei şi a excluziunii, şi al creării de oportunităţi mai bune pentru cetăţenii României”, potrivit lui Cyril Muller, vicepreşedinte al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală.

„Împrumutul DPL va fi un factor catalizator important pentru creşterea productivităţii şi pentru sporirea potenţialului de creştere al României pe termen mediu”, a declarat Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice.

Banca Mondială în România


Banca Mondială şi-a deschis biroul în România în anul 1991. Începând de atunci, Banca a acordat României împrumuturi în valoare de peste 10,6 miliarde dolari SUA, dar și garanţii şi granturi în sectoare cum ar fi educaţia, sănătatea, agricultura, mediul, asistenţa socială, justiţia, transportul şi altele, potrivit datelor Băncii.

Portofoliul curent al Băncii include împrumuturi pentru investiţii, activităţi analitice şi asistenţă tehnică pentru sprijinirea priorităţilor de reformă ale României.

De asemeni, International Financial Corportation (IFC), divizia Băncii Mondiale dedicată investițiilor în sectorul privat a plasat până acum peste 2,5 miliarde dolari SUA de la momentul demarării activităţilor sale în România, conform datelor oficiale.

În anul 2014, România a devenit membru contributor al Asociaţiei Internaţionale de Dezvoltare (International Development Association – IDA), prin intermediul căreia Banca oferă finanţare concesională beneficiarilor cu cele mai mici venituri, marcând astfel un punct de reper în rolul crescând al României de contributor la activitatea Băncii Mondiale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: