marți

26 martie, 2024

7 decembrie, 2017

Banca Europeană de Investiţii (BEI), cea mai mare bancă de dezvoltare din Europa, a pus la punct planuri privind înfiinţarea unei subsidiare care să se concentreze numai pe proiectele din afara UE.

Filiala BEI este menită să canalizeze  banii pentru  ţările din care vin cei mai mulți migranţi, dar și  să păstreze în bancă o parte din miliardele Marii Britanii, după Brexit.

Planurile preliminare au fost prezentate miniştrilor europeni de Finanţe la reuniunea ECOFIN de marţi, potrivit mai multor surse comunitare, citate de Reuters.


În prima fază, dedicată mai ales proiectelor în ţările de origine ale emigranţilor, filiala BEI  ar putea acorda credite de 7-8 miliarde de euro pe an.

De asemenea, astfel o parte mai mare din sumele cheltuite de UE pentru dezvoltare internaţională ar putea fi canalizate printr-o divizie eficientă şi competentă pe piaţă, care să fie capabilă să colaboreze cu băncile de dezvoltare din statele membre UE.

Un grup de lucru urmează să fie format la începutul anului următor, pentru a analiza în profunzime proiectul, astfel încât viitoarea subsidiară a BEI să poată fi luată în calcul atunci când vor demara discuţiile pentru următorul ciclu bugetar de șapte ani al UE, care începe în 2021.

„Aproape două treimi din statele membre UE au avut reacții de principiu pozitive, astfel că vor demara discuţiile. (…) Proiectul este deocamdată într-o fază foarte incipientă, așa că (membrii ECOFIN) au cerut mai multe detalii. Ideea este să agregăm politica externă de dezvoltare a Europei pentru a o face mai eficientă”, a declarat una din sursele Reuters.


Alte surse au confirmat strategia filialei BEI ca, prin investiţiile în infrastructură în ţările de unde vin valurile de emigranţi, să se creeze acolo locuri de muncă, pentru a-i determina pe cetăţenii acelor ţări să rămână acasă.

„Există un consens în rândul statelor UE că una din cele mai bune căi de rezolva problema migraţiei este ca aceasta să fie abordată la origine”, spune o sursă citată de Reuters.

Miza banilor britanici

Un alt aspect crucial pentru succesul planului BEI este legat de negocierile Brexit.

Aproximativ 10% din cât investeşte anual BEI, adică 7-8 miliarde de euro, sunt cheltuite în afara UE, în ţări din Africa şi până în America Latină.

Aceşti bani ar putea fi redirecţionaţi spre noua subsidiară BEI, însă ieşirea Marii Britanii din UE ar urma să încurce planurile. Dacă Marea Britanie şi-ar retrage participaţia de 16% la BEI, ar lăsa o gaură de până la nouă miliarde de euro în finanţele băncii, spune Reuters.

Problema este serioasă, chiar dacă complexitatea proiectelor pe termen lung ale BEI, Marea Britanie ar putea fi nevoită să aştepte mai multe decenii pentru a-şi recupera toţi banii de la BEI, spune Reuters.

Pe de altă parte, noua subsidiară ar putea fi modalitatea prin care Marea Britanie să păstreze, cel puţin o parte din banii săi în capitalul băncii.

Ar putea fi o cale prin care Marea Britanie să continue să se implice în proiecte de dezvoltare alături de BEI, după Brexit”, după modelul Fondului European de Investiţii, care este deja deschis statelor care nu sunt membre UE, spun sursele Reuters.

„Viitorul relaţiilor Marii Britanii cu BEI va fi decis ca parte a negocierilor ieşirii noastre din UE”, a declarat un purtător de cuvânt al Trezoreriei britanice.

Dilemele

Chiar dacă ideea a fost primită favorabil de majoritatea statelor UE, există și unele îngrijorări că s-ar putea ajunge la diminuarea influenţei statelor membre UE şi a Comisiei Europene asupra modului în care sunt cheltuite ajutoarele internaţionale pentru dezvoltare.

O altă posibilă problemă este că noua subsidiară ar putea să concureze cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), la care atât statele UE cât şi BEI sunt acţionari.

Turcia este cea mai mare piață pe care operează BERD, care investește circa 10 miliarde de euro anual. Turcia este una dintre cheile problemei refugiaţilor, dar berd şi-ar putea extinde operaţiunilr şi în Egipt, Iordania şi Liban.

„Cu siguranţă vom putea evita suprapunerile. Filiala BEI va duce la mai multă eficienţă şi osinergii mai mari”, a mai spus una dintre sursele Reuters.

Banca Europeană de Investiţii, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma din 1958. Acţionarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităţilor de creditare ale BEI este pus pe finanţarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată şi coeziunea economică şi socială într-o Uniune Europeană extinsă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: