vineri

29 martie, 2024

4 octombrie, 2017

În cadrul pachetului lunar de decizii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană a adoptat miercuri 5 decizii referitoare la România.

Acestea sunt:

  • o scrisoare de punere în întârziere privind analizarea regulată a piețelor de telecomunicații relevante;
  • o scrisoare de punere în întârziere referitoare la adoptarea de hărți acustice și de planuri de acțiune pentru zgomotul ambiental;
  • un aviz motivat referitor la transpunerea normelor privind instalarea infrastructurii pentru combustibilii alternativi;
  • un aviz motivat privind transpunerea normelor referitoare la pungile din plastic subțiri utilizate pentru transport;
  • un aviz motivat legat de măsurile de reducere a emisiilor de vapori de benzină.

Specific:


Belgia, Ungaria, Irlanda, Polonia, România, Slovenia și Spania nu au informat Comisia în legătură cu analizarea regulată a piețelor de telecomunicații relevante. Prin urmare, Comisia cere acestor șapte țări să efectueze, fără întârziere, analizele necesare ale piețelor de telecomunicații relevante, și să informeze Comisia. Pentru toate cele șapte cazuri, întârzierile depășesc cu mult o perioadă de cinci ani. Răspunsurile sunt așteptate în termen de 2 luni.

România, Cipru, Germania și Slovenia trebuie să respecte dispozițiile esențiale ale Directivei privind zgomotul. În cazul României, aceasta nu a adoptat încă toate hărțile acustice și planurile de acțiune în materie de zgomot pentru aglomerările urbane și pentru drumurile principale, deficiența vizând și principalele căi ferate situate în afara aglomerărilor urbane. Răspunsurile sunt așteptate în termen de 2 luni.

Bulgaria, Danemarca, Estonia, Franța, Lituania, Malta, Polonia, România și Suedia trebuie să transpună integral normele UE privind instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi. Directiva stabilește cerințe minime privind construirea de infrastructuri pentru combustibilii alternativi, inclusiv de puncte de reîncărcare pentru vehiculele electrice și de puncte de realimentare cu gaze naturale și hidrogen. Directiva trebuia să fie pusă în aplicare până la data de 18 noiembrie 2016, cel târziu. Cele 9 state membre au la dispoziție două luni pentru a notifica Comisiei măsurile respective; în caz contrar, Comisia poate decide să trimită cazul în fața Curții de Justiție a UE.

România și Croația au fost solicitate să finalizeze transpunerea legislației UE în materie de deșeuri în legislația lor națională. Statele membre trebuiau să adopte, până la 27 noiembrie 2016, măsuri pentru a reduce consumul de pungi din plastic subțiri pentru transport. Cele două state membre au la dispoziție două luni pentru a răspunde la avizul motivat. În absența unui răspuns satisfăcător în acest interval, Comisia poate trimite statele membre respective în fața Curții de Justiție a UE.


România este singurul stat membru care nu a îndeplinit obligația de a comunica măsurile de reducere a emisiilor de vapori de benzină în conformitate cu normele UE privind calitatea aerului. România nu a notificat până în prezent instrumentele juridice care transpun în legislația națională dispozițiile privind testarea sistemelor de recuperare a vaporilor de benzină. Prin urmare, Comisia a trimis un aviz motivat, iar autoritățile române au la dispoziție două luni pentru a răspunde. În absența unui răspuns satisfăcător în acest termen, Comisia poate trimite România în fața Curții de Justiție a UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: