sâmbătă

20 aprilie, 2024

14 aprilie, 2016

cristian-zgabercea-ziua-de-constanta-465x390
Cristian Zgabercea, numărul doi în TVR

În vreme ce principalele formațiuni parlamentare luptă pe mai multe fronturi să își impună favoriții în fruntea televiziunii publice, la TVR s-a reîntors, de miercuri, Cristian Zgabercea.

Cu un Consiliu de Administrație nou instalat dar lipsit de președinte-director general, politica editorială este supervizată, oficial, de producătorul general Zgabercea, trimis în judecată sub acuzații de complicitate la abuz în serviciu, constituire a unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală într-un dosar al fostului președinte CJ Constanța Nicușor Constantinescu.

Este situația care ilustrează perfect două dintre pericolele cu care se confruntă mass-media din România (AICI-Link către raportul Media Pluralism Monitor prezentat de cursdeguvernare.ro) : integritatea/profesionalismul personalului și influența politicului asupra mass-media, Zgabercea ajungând în poziția de producător general ca urmare a influenței exercitate de PSD.


O criză morală care se suprapune peste o criză financiară pe fondul unei crize de autoriate: rețeta dezastrului perfect.

Un proces ciudat

Revenirea lui Cristian Zgabercea este o consecință a faptului că a câștigat în instanță un proces deschis împotriva deciziei de suspendare, dictată în 2015 de fosta conducere, ca urmare a faptului că TVR constatase că are un producător general trimis în judecată.

Istoria acestei suspendări este însă una mai complicată, la momentul respectiv Zgabercea și fostul PDG Stelian Tănase ajungând la un ”compomis”: cel trimis în judecată pentru complicitate la infracțiuni atribuite șefului CJ Constanța a fost suspendat la cerere, astfel încât după finalizarea procesului să poată fi reîncadrat pe vechea funcție.

Soluția ”autosuspendării” a fost confirmată în 2015 și de Cristian Zgabercea, și de Stelian Tănase.


Procesul lui Nicușor Constantinescu nu este finalizat, deci Cristian Zgabercea nu ar avea justificarea să redevină, de fapt să fie reprimit ca al doilea om ca putere de decizie în televiziunea publică.

TVR, cu apărător Marin Drumcea, coordonator cu atribuţii de director al Departamentului Juridic al TVR, a pierdut la fond procesul cu Cristian Zgabercea, în data de 4 aprilie.

Având la dispoziție căi de atac, TVR putea evita revenirea în instituție a unui personaj care și-a asumat deschis apropierea de Nicușor Constantinescu.

Cui a externalizat TVR contractul de reprezentare în instanță

De remarcat faptul că TVR a fost reprezentată în acest proces de altă persoană decât cea mandatată oficial să reprezinte instituția în litigiile cu foștii salariați.

Televiziunea publică este reprezentată în instanțe de  avocatul Cătălin Niță. O ”achiziție” a TVR controversată din punct de vedere legal: contractul său de reprezentare a fost încheiat în 2013, în condițiile în care cu un an înainte fusese adoptată OUG 26/2012, care interzice expres instituţiilor publice să achiziţioneze servicii juridice dacă au în organigramă compartimente de profil.

Justificarea acestei colaborări este explicată diferit de cei direct implicați:

”Ordonanța 26 nu se aplică TVR, pentru că aceasta nu este, stricto-senso, o instituție publică”, afirmă pentru cursdeguvernare.ro avocatul Cătălin Niță, care invocă suplimentar o excepție conținută de ordonanță, în sensul în care aceasta ar conține, după cum afirmă avocatul, posibilitatea ca o instituție publică să apeleze la colaboratori externi în condițiile în care nu poate face față activității curente.

Întrebat de ce invocă prevederi ale unui act normativ despre care susține că nu s-ar aplica în situația descrisă, Cătălin Niță afirmă: ”Departamentul juridic al TVR era complet depășit, vă pot dovedi cu acte, nu cu vorbe. Au refuzat să ia acest gen de dosare, au amenințat că o dau în judecată pe Irina Radu. Ce era să facă TVR în această situație, să renunțe la apărare?

Fostul director general Claudiu Săftoiu prezintă cursdeguvernare.ro alt set de argumente. ”Cătălin Niță a fost angajat de TVR în baza unor aprobări date de Comitetul Director și de Consiliul de Administrație. În primul rând, în TVR nu era expertiză pentru procesul de restructurare. În al doilea rând, la restructurare se pune în discuție întreaga organigramă a instituției, era deci nevoie de o persoană independentă”, afirmă Claudiu Săftoiu.

Fostul PDG afirmă că s-a asigurat că nu este o decizie care să contravină legii: ”Înainte de orice discuție, cei de la Juridic ne-au dat ok-ul, ne-au spus că nu-i nicio problemă cu o externalizare punctuală. De altfel, TVR a mai avut contracte de acest gen cu una sau două firme …”

Surse din fostul Consiliu de Administrație afirmă că avocatul Niță a ajuns în TVR tot pe filiera PSD Constanța. ”A fost angajat pentru expertiză, pentru nimic altceva”, dezminte Claudiu Săftoiu.

Banii TVR: 5 milioane de euro pierduți în procesele cu angajații. Anul acesta ar putea fi 12 milioane

Departamentul juridic al TVR, trecut prin procesul de restructurare, are astăzi 4 angajați. Care, teoretic, puteau să capete în ultimii aproape 2 ani de zile experința proceselor cu foștii angajați.

Contractul avocatului Cătălin Niță este în vigoare. Surse din TVR spun că principalul motiv este unul de ordin financiar- contractul de colaborare conține o clauză de reziliere pentru o sumă semnificativă.

Pe de altă parte, aceleași surse afirmă că TVR plătește 1.500 de lei pentru fiecare prezență în instanță a avocatului Niță, căruia i se decontează inclusiv delegațiile la instanțele din țară.

TVR a disponibilizat 627 angajați, până la acest moment mai puțin de jumătate (240 de persoane, cifră furnizată de avocatul Niță) având deschise acțiuni în instanță împotriva deciziilor de disponibilizare.

Un calcul teoretic, arată că avocatul Cătălin Niță ar putea încasa numai din activitatea de reprezentare, la fond și la apel, cel puțin 200.000 de euro.

Cifra celor care au câștigat definitiv procesele cu TVR este diferită, în funcție de sursă. Cătălin Niță afirmă că ar fi vorba de 60 de angajați. Stelian Tănase vorbea, în ultima parte a anului 2015, de 90.

Oricare cifră ar fi valabilă, avocatul Cătălin Niță afirmă că TVR a pierdul aceste procese tot din cauza propriilor angajați, care nu au respectat toate etapele prevăzute de legislația muncii, iar ”actele au fost făcute prost”.

Cert este că, în 2015, plățile către angajații care au acționat TVR în judecată au fost de 5 milioane de euro, potrivit datelor prezentate de Irina Radu în perioada în care a exercitat interimar conducerea TVR.

În 2016, suma plătită angajaților care au avut procese cu TVR se va ridica la aproximativ 12 milioane de euro, potrivit aceleiași sure.

Sumele nu sunt destinate exclusiv celor care au câștigat în instanțe dreptul de reîncadrare, ci inclusiv sutelor de angajați care, începând cu 2014, au chemat instituția în judecată din cauză că salariile nu le-au fost indexate în perioada 2008-2012.

În așteptarea unui PDG

În televiziunea publică lucrurile funcționează aparent normal. Angajații nu se mai tem de insolvență după ce au conștientizat că varianta vehiculată cu insistență, inclusiv de mediul politic, nu se poate realiza fără modificarea Constituției.

Dar toată lumea așteapă să vadă cine va fi președinte-director general.

Din punct de vedere instituțional, în lipsa unui PDG, care are inclusiv calitate de ordonator de credite, activitatea Consiliului de Administrație este limitată și afectată de bătălia politică surdă pentru o a treia nominalizare care să fie înaintată Parlamentului.

Nici PSD, nici PNL nu au reușit să împună în CA persoana agreeată. Reprezentantul guvernului a fost respins, nimeni nu vrea promovarea reprezentantului Administrației Prezidențiale.

Un blocaj din care PNL încearcă să iasă prin proceduri legate de contestarea votului din 11 aprilie pentru alegerea Monicăi Ghiurco, propusă în CA de angajații TVR.

Surse politice afirmă că PSD încearcă să obțină garanții de fidelitate din partea lui Cristian Hadji-Culea, în paralel cu presiuni constante pentru promovarea uneia dintre cele două membre propuse în CA.

Semn că nu a reușit în aceste demersuri- tentativa de convocare a Consiliului de Administrație de miercuri a eșuat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: