vineri

19 aprilie, 2024

19 decembrie, 2014

Autoritatea Bancară Europeană (European Banking Authority, prescurtat EBA în lb. engleză) a emis o serie de reglementări pentru a asigura cerințele minime de securitate ale plăților pe Internet în cadrul UE. Aceste reglementări, elaborate pe baza activității Forumului European de Securitate a Plăților de Retail (SecuRePay) vor trebui implementate până la data de 1 august 2015.

Furnizorii de servicii de plată prin Internet (Payment Service Providers sau PSP în engleză) vor fi obligați să întărească autentificarea identității clienților înainte de a efectua plățile on-line, fie ele pe baza serviciilor bancare fie prin intermediul cardurilor bancare.

”Reglementările Autorității Bancare Europeane oferă baza legală pentru uniformizarea serviciilor de plăți prin Internet pe cuprinsul UE. Prin acest document, EBA urmărește să susțină dezvoltarea comerțului electronic în UE, simultan cu asigurarea unui nivel adecvat de protecție pentru consumatori”, a declarat Geoffroy Goffinet din partea EBA Consumer Protection Unit.


În acest sens, furnizorii PSP vor trebui să ofere asistență și îndrumare clienților lor în legătură cu securizarea serviciilor de plată prin Internet oferite. În particular, ele vor trebui să inițieze programe de conștientizare pentru ca aceștia să înțeleagă riscurile aferente și să adopte cele mai bune practici pentru a le evita. Toate autoritățile competente din interiorul UE vor trebui să se conformeze acestor reglementări prin incorporarea lor în cadrul legal și procedurile de lucru recomandate

Reglementările nou introduse vor încuraja furnizorii PSP să nu stocheze date sensibile despre clienții lor și/sau să instaleze măsuri de protejare a acestor informații private. De asemeni, furnizorii vor trebui să efectueze verificări regulate și să ia măsuri dacă sesizează aspecte dubioase la un comerciant din mediul electronic, mergând până la rezilierea contractului cu acesta.

Situația la zi

Fraudele cu carduri bancare în interiorul Zonei Unice Europene de Plăți- Single Euro Payments Area, abreviat SEPA în limba engleză, zonă ce include statele din Uniunea Europeană, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia și Elveția- au crescut în anul 2012, după ce intraseră pe un trend descendent începând cu anul 2008.

Al treilea raport asupra fraudelor bancare, publicat de Banca Centrală Europeană (BCE) în februarie 2014 arată că la fiecare 2.635 euro cheltuiți prin intermediul cardurilor de debit sau de credit emise în SEPA 1 euro a fost pierdut prin fraudă. Suma totală a banilor sustrași pe această cale a urcat cu 14,8% în 2012 față de 2011 și a atins 1,33 miliarde euro.


Cu toate acestea, nivelul fraudei s-a redus cu 9,3% în raport cu anul de referință 2008, deși volumul tranzacțiilor a crescut cu 17%. ”Datele colectate arată că trebuie să rămânem vigilenți în privința farudelor cu carduri bancare, deși nivelul mai redus al contrafacerilor în afara SEPA decât în interiorul ei, datorat nivelului mai ridicat al standardelor de securitate este de natură să ne liniștească.” a declarat Vitor Constancio, vicepreședinte al BCE.

Raportul mai arată că aproximativ 60% din neregulile depistate s-au produs pe segmentul plăților efectuate în absența cardurilor (card-not-present, abreviat CNP), adică procesate prin poștă, telefon sau Internet. Numai aproximativ un sfert au avut loc la punctele de vânzare (point-of-sale, abreviat POS) la care se poate efectua plata cu cardul iar o șesime au ținut de utilizarea frauduloasă a automatelor bancare (ATM).

CLICK pentru mărire

În topul țărilor care înregistrează niveluri ridicate de fraude cu carduri apar Franța, Marea Britanie și Luxemburg. Criminalitatea este concentrată pe segmentul CNP în cazul piețelor mature și pe segmentul POS în cazul piețelor mai puțin dezvoltate. Tranzacțiile prin Internet continuă să ridice per total cele mai mari probleme.

Cardurile de credit au o rată mai înaltă de fraudare (0,097% sau aproape 1 euro la 1.000 euro tranzacționați) în timp ce cardurile de debit ( utilizate mai mult în micile magazine și pentru retrageri de numerar) se prezintă mult mai bine ( doar 0,019% furați, sau 1 euro la fiecare 5.400 euro tranzacționați).

În 2012, doar 6% din pierderile cauzate la ATM-uri de contrafacerea cardurilor la nivel mondial s-au produs în interiorul zonei SEPA comparativ cu 47% în urmă cu patru ani. Similar, ponderea în cazul plăților frauduloase la POS s-a diminuat de la 42% la 35% în același interval de timp.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: