joi

28 martie, 2024

10 aprilie, 2013

Austria se va alătura Luxemburgului pentru negocieri cu UE referitoare la combaterea evaziunii transfrontaliere, a declarat cancelarul Werner Faymann, semnalizând astfel o flexibilizare a poziţiei sale dure asupra secretului bancar, relatează EurActiv.

Dar partenerii de coaliţie ai social-democraţilor au citat obstacole legale, legate de divulgarea, în premieră, a unor informaţii ale depunătorilor bancari, un subiect delicat înaintea alegerilor din septembrie.

Comisia Europeană a avertizat Austria, luni, că regimul secretului bancar ar lăsa „într-o poziţie singulară şi nesustenabilă” Austria, dacă nu respectă aceleaşi reguli ca şi celelalte ţări referitoare la schimbul de informaţii despre deponenţii străini.


Industria financiară offshore a fost afectată grav de divulgarea unor conturi bancare secrete a 2,5 milioane de companii şi persoane fizice din 170 de ţări către 86 de jurnalişti din întreaga lume. Acest gest a făcut ca CE să ceară o acţiune mai susţinută contra evaziunii fiscale şi au fost adoptate circa 30 de propuneri în acest sens.

„Vom negocia împreună cu Luxemburgul”, a anunţat cancelarul Faymann, la finalul unei reuniuni de guvern. Întrebat dacă acest lucru înseamnă că Austria va renunţa la rezistenţa sa de un deceniu de a dezvălui identitatea depunătorilor, el a spus: „Vom purta aceste discuţii împreună cu Luxemburgul, astfel încât să existe rezultate concrete. Asta înseamnă”.

El a precizat că problema este cum să se pună problema în ceea ce priveşte conturile deţinute de străini, nu de austrieci.

Ministrul de Finanţe Maria Fekter a subliniat că legea austriacă nu permite ca ţara să facă schimb de informaţii bancare despre depunătorii din alte ţări. „În Constituţia noastră scrie că secretul şi protecţia datelor personale sunt foarte importante. Şi acestea cu adevărat nu se potrivesc cu un schimb automat de informaţii” legate de depunători.


Cancelarul adjunct Michael Spindelegger, lider al Partidului Poporului, a fost, de asemenea, precaut, spunând că Austria este întotdeauna gata să prindă infractorii care încearcă să abuzeze de sistemul bancar, dar nu va expune toate conturile bancare. „Vrem transparenţă reală, dar acest lucru nu înseamnă că toate economiile din Austria vor putea fi automat la dispoziţia autorităţilor străine”, a explicat el.re

Germania a făcut presiuni ca centrele bancare offshore din Europea să aplice reguli uniforme privind schimbul de informaţii despre depunători, pentru a reduce evaziunea fiscală.

O atenţie sporită s-a acordat Luxemburgului şi Austriei, singurele state UE care nu fac parte din acest sistem.

Ca semn că presiunile Germaniei au ecou, ministrul luxemburghez de Finanţe, Luc Frieden, a spus, marţi, că ia în considerare să pună capăt secretului bancar, astfel încât să fie automat oferite detalii ale conturilor bancare altor state membre UE.

„Nu s-a decis încă, dar este un lucru care se discută în prezent în guvern”, a spus Frieden.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: