sâmbătă

20 aprilie, 2024

8 iunie, 2018

Este la latitudinea președintelui când sau dacă o revocă din funcție pe Laura Codruța Kovesi, a declarat Augustin Zegrean (foto), președinte al CCR în perioada 2010 – 2016, după publicarea, joi, a motivării deciziei referitoare la cererea făcută de ministrul Justiției pentru demiterea procurorului-șef al DNA.

Augustin Zegrean se declară foarte surprins de precizrea CCR potrivit căreia eliberarea din funcţie a unui prucor șef este la discreţia ministrului Justiţiei:


„Mă surprinde că în motivarea deciziei se spune că eliberarea din funcţie e la discreţia ministrului Justiţiei. Noi suntem într-un regim constituţional, nu într-un regim discreţionar.

Nimic nu e la discreţia nimănui, nu face cine ce vrea în ţara asta şi mă mir că CCR a făcut o astfel de precizare sau astfel de motivare, mai mult, articolul 109 din Constituţie, pe care ei îl invocă aici, nu are nicio legătură cu minuta pe care au pronunţat-o”, a spus Zegrean, citat de Agerpres.

În opinia fostului președinte CCR, retragerea din funcție a procurorului-șef al DNA trebuie aporbată de președinte, așa cum șeful statului aprobă și numirea:

„Procedura de numire şi revocare a procurorilor-şefi e prevăzută în lege şi pe procedura aceea scrie că propunerea aparţine ministrului Justiţiei, care are nevoie de un aviz consultativ din partea Secţiei de procurori de la CSM, dar în situaţia de faţă procurorii de la CSM au dat în unanimitate aviz negativ referitor la motivele invocate în solicitarea ministrului Justiţiei, arătând că nu sunt de natură a duce la înlăturarea din funcţie a procurorului-şef al DNA, iar preşedintele este cel care dispune, pentru că el semnează, deci, până când preşedintele nu semnează numirea în funcţie, procurorul nu intră în executarea mandatului.


Juriştii ştiu asta despre un principiu care spune că o procedură din aceasta are şi o cale inversă, principiul simetriei juridice (…) dacă preşedintele a aprobat numirea, tot el trebuie să aprobe şi retragerea, deci nu este corect ce spun ei că e la discreţia ministrului Justiţiei”, a adăugat Augustin Zegrean.

El critică și admisibilitatea sesizării, deoarece în opinia sa,un ministru nu poate să fie în conflict cu președintele României, cum susține decizia CCR, ci Guvernul.

„Am aceeași părere ca judecătorul Minea (Mircea Minea, judecător CCR care a făcut opinie separată – n.r.). Și eu spun că nu putea să fie ministrul în conflict cu președintele României, ci Guvernul. Eventual dacă se punea problema de conflict, putea să fie între guvern și președinte, nu între un ministru și președinte. Ministrul face parte din Guvern, dar nu este guvernul însuși”, a mai spus Augustin Zegrean.

Reamintim că CCR a publicat joi motivarea deciziei privind refuzul președintelui de a o demite pe Laura Codruța Kovesi, decizie ce constată că acest refuza a declanșat un conflict de natură constituțională între ministrul Justiției și șeful statului.

Documentul îi impune șefului statului “să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi”, fără a preciza însă un termen în care Klaus Iohannis trebuie să se conformeze deciziei.

Motivarea are 133 de pagini și interpretează Constituția în sensul subordonării procurorilor față de un ministru politic.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: