joi

25 aprilie, 2024

8 iunie, 2017

Fostul director al FBI, James Comey, a spus joi că președintele Donald Trump nu i-a cerut în mod explicit să abandoneze investigațiile privind imixtiunea Rusiei în scrutinul prezidențial american.

James Comey afirmă însă că anumite afirmații ale președintelui- de genul ”Sper că veți găsi o modalitate de a abandona aceasta… să-l lăsați pe Flynn”, după cum scrie AFP- le-a perceput drept ”instrucțiuni” de urmat în derularea respectivei anchete.

Avocatul lui Donald Trump a anunțat că audierea fostului director FBI a demonstrat clar că Președintele nu a încercat niciodată să împiedice cercetările legate de implicarea Rusiei în alegeri.

Audierea publică


Audierea lui James Comey la Comitetul pentru Informații al Senatului american a avut două părți, una publică, urmată de o ”sesiune închisă” cu senatorii americani.

The Guardian a sintetizat audierea publică:

  • Comey a spus că anumite propoziții ale lui Donald Trump le-a perceput drept ”speranțe” ale președintelui că directorul ar putea abandona investigația asupra lui Flynn.
  • Comey a spus că a asimilat spusele lui Trump cu expresia prin care Henric al II-lea cerea asasinarea lui Becket: ”Nu se găsește nimeni să mă scape de preotul ăla băgăcios…”
  • Comey a afirmat că în momentul în care Trump l-a demis ”efortul era acela de a schimba modul în care se desfășura ancheta în dosarul Rusia- un dosar foarte important, nu pentru că sunt eu implicat…”
  • Comey a spus că o ”importanță deosebită” asupra modului în care a perceput discuția în cauză cu Trump a avut-o faptul că președintele a cerut unor înalți oficiali ai Casei Albe să iasă din Biroul Oval înainte să intre directorul FBI.
  • Fostul director a afirmat că nu a făcut ulterior publică discuția de teamă că dezvăluirile sale ar fi putut avea în interiorul FBI ”un efect de înghețare” a anchetei
  • Comey a afirmat că Trump nu i-a cerut să abandoneze întreg dosarul referitor la Rusia, cu excepția părții care îl privea pe Flynn.
  • Comey a afirmat că Trump a cerut 3 lucruri: loialitate față de președinte, abandonarea pistei Flynn și o declarație publică a șefului FBI din care să reiasă că șeful statului american nu este vizat de această anchetă.
  • Comey a refuzat să ”speculeze” dacă atitudinea lui Donald Trump reprezintă o obstrucționare a actului de justiție.
  • Comey a afirmat că tweet-urile lui Trump în care amenința cu publicarea unor înregistrări ale discuțiilor purtate cu fostul șef al FBI l-au determinat să ceară unui prieten detalii ale întâlnirilor sale cu Trump și cu media, note pe care a avut grijă să nu fie clasificate drept secret.
  • Comney a afirmat: ”Președintele știe cu siguranță dacă aceste înregistrări există, și dacă m-a înregistrat să știți că nu mă simt jignit. Dați publicității acele înregistrări, sunt perfect liniștit. Dumnezeule, chiar sper că acele înregistrări există”.
  • Comey a avertizat asupra intruziunilor Rusiei în procesul electoral, afirmând că a fost din partea rușilor un efort major, continuu și că aceștia ”se vor întoarce”.
  • Comey a refuzat să răspundă atunci când a fost întrebat dacă el crede că Donald Trump a conspirat cu Rusia și a recunoscut că l-a asigurat pe președinte că nu face obiectul vreunei anchete.
  • Comey a afirmat că există informații legate de Jeff Sessions “care ar face problematică prezența sa într-o investigație asupra Rusiei”, dar a refuzat să spună public care sunt aceste informații.
  • Comey a spus la începutul mărturiei sale că Trump l-a defăimat și a pătat imaginea FBI.
  • Comey a afirmat că Trump a mințit atunci când a spus NBC News că l-ar fi rugat să-l întâlnească în particular, la o cină.

Cum traduce avocatul lui Trump audierea

Marc Kasowitz, avocatul lui Donald Trump, a emis un comunicat de presă în care a anunțat că audierea lui Comey “arată clar că Președintele nu a intenționat niciodată să blocheze” dosarul Rusia.

“Niciodată președintele, în formă sau în fond, nu a cerut deschis și nici nu a sugerat că Dl. Comey ar trebui să nu mai investigheze vreo persoană”, mai precizează comunicatul.


Avocatul mai specifică faptul că președintele nu a cerut niciodată loialitatea lui James Comey.

”Azi, Dl Comey a recunoscut că a transmis presei, fără autorizație, detalii ale unor convorbiri private cu președintele”, mai spune Marc Kasowitz.

Dubii senatoriale

O serie de membri ai comisiei nu se mulțumesc însă cu comunicatul avocatului și afirmă că lui Donald Trump trebuie să i se ofere ocazia ca în aceleași condiții- în fața presei și sub jurământ- să spună propria versiune a discuției cu James Comey.

Senatorul Warnera declarat CNN că ”nu acceptă explicațiile oferite de avocatul președintelui”, potrivit căruia informațiile transmise presei de către Comey ar constitui ”scurgeri de informații clasificate sau privilegiate”.

În plus, senatorul și-a manifestat ”uimirea” față de refuzul Casei Albe de a confirma sau infirma afirmația potrivit căreia în instituție ar exista un sistem secret de înregistrare a convorbirilor din interior.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: