miercuri

17 aprilie, 2024

27 decembrie, 2018

Legea Responsabilității Fiscal-Bugetare a fost, de facto, suspendată pentru premierul Dăncilă și ministrul Teodorovici, cel puțin în ce privește bugetele pentru 2019 și măsurile fiscale necesare susținerii acestuia.

Cei doi demnitari scapă de o atare răspundere grație unei serii de derogări pe care Ordonanța de Urgență adoptată vinerea trecută de guvern (cea care vizează modificări fiscale radicale în privința sectorului energetic și bancar) le prevede în legătură cu corectitudinea datelor folosite la întocmirea bugetului.


Astfel, premierul şi ministrul Finanţelor nu îşi asumă faptul că bugetul pe anul viitor şi Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2019-2021 respectă bunele practici în materie de finanţe publice.

Potrivit derogărilor stipulate în OUG, cei doi îşi vor asuma doar corectitudinea şi integralitatea informaţiilor din Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2019-2021, dar nu şi faptul că aceasta respectă principiile Legii Responsabilităţii fiscal-bugetare.

Și în ceea ce priveşte Bugetul, prim-ministrul şi ministrul Finanţelor îşi vor asuma doar faptul că acesta respectă Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2019-2021, nu şi principiile prevăzute în Legea Responsabilităţii fiscal-bugetare privind corectitudinea datelor folosite. 

(Citiți și: ”Responsabilitatea fiscal-bugetară în epoca Marii Uniri: O filosofie și mai multe cifre”)

Legea Responsabilității Fiscal Bugetare a fost implementată în România la solicitarea expresă a Fondului Monetar Internaţional (FMI), cu scopul de a preveni deraierea finanţelor publice şi repetarea scenariului de dinainte de criză, când deficitul bugetar a atins niveluri record ca urmare a unor construcţii bugetare neadecvate, sau bazate pe date false. 


Mai jos modificările care apar în OUG:

Și, în continuare, articolele din legea responsabilităţii fiscal-bugetare la care se referă derogările de mai sus:

Art. 29 alin (4)

Art. 30 alin (4)

Art. 30 alin (5) prevede: „În eventualitatea că Guvernul nu poate respecta condiţia de conformitate prevăzută la alin. (4), prim-ministrul şi ministrul finanţelor publice vor menţiona în declaraţie abaterile, precum şi măsurile şi termenele până la care Guvernul va asigura conformitatea cu principiile responsabilităţii fiscale, cu regulile fiscale şi cu strategia fiscal-bugetară”.

Fostul premier Victor Ponta: Nu trebuie să mai ateste corectitudinea datelor

Într-o conferință de presă organizată joi, fostul premier Victor Ponta a explicat de înseamnă aceste derogări:

„Apare în ordonanţă un articol 46, care sună foarte complicat aşa, de aia probabil nu-l citeşte nimeni.  (….) Trebuia să mergi la art. 29 alineatul 4 şi articolul 30 din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare să vezi ce spune, şi mai spunea acolo primul ministru şi ministrul semnează o declaraţie de răspundere prin care se atestă corectitudinea şi integralitatea informaţiilor.

Mi-am adus aminte că am semnat în 2012, 2013, 2014, cred că şi în ’15 era gata bugetul, nu mai ţin minte, dar cel puţin de trei ori am semnat eu, Victor Ponta, prim ministrul al României, alături de ministrul de Finanţe, a fost Florin Georgescu, a fost Ioana Petrescu, a fost Eugen Teodorovici, am semnat acea declaraţie pe proprie răspundere că datele pe care le cuprind în bugetul de stat pe care l-am trimis la Parlament sunt adevărate, sunt corecte.

Asta însemna că, indiferent de ce se întâmplă în viitor, dacă se constată că datele sunt false, eu Victor Ponta, alături de ministrul de Finanţe mergeam la închisoare” – a declarat Victor Pontat citat de agenția News.ro

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: