joi

25 aprilie, 2024

27 august, 2013

România își va putea asigura consumul propriu de gaze și pe cel al Republicii Moldova începând cu anul 2018, cel târziu, a afirmat, marți, premierul român Victor Ponta, care a participat la deschiderea lucrărilor la gazoductul Iași-Ungeni, alături de omologul moldovean, Iurie Leancă și de comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger..

”Până în 2018, România va avea producţie de gaze naturale pentru consumul nostru şi pentru Moldova. Când vorbim de energia electrică, de gaze, când facem strategia noastră, o facem împreună cu Moldova”, a afirmat Ponta, prezent în comuna Zagarancea, raionul Ungheni, Republica Moldova.

Întrebat de jurnaliști dacă gazoductul româno-moldovenesc ”va supăra Rusia”, Victor Ponta a spus că nu crede acest lucru.


”Nu cred că se supără, nu are de ce să se supere cineva, avem relaţii foarte bune cu Marele Vecin, noi şi dumneavoastră. Dacă se supără, îi împăcăm”, a spus premierul român.

Șeful Guvernului de la București a subliniat că gazoductul va aduce beneficii ambelor părți și nu este ”un cadou”.

”Când începem un proiect, nu mă gândesc cine se supără, ci cine beneficiază. Dacă vor beneficia oamenii din Republica Moldova, este foarte bine. Şi România va beneficia de acest lucru, nu este un cadou”, a mai afirmat el.

La rândul lui, premierul moldovean, Iurie Leancă, a subliniat că politicile interne și externe ale Chișinăului sunt ”cunoscute și la est, și la vest” și vizează integrarea europeană a Republicii Moldova.


”Proiectul de astăzi se încadrează, într-o manieră firească, în politicile interne şi externe ale Republicii Moldova care sunt cunoscute şi la est, şi la vest, având ca scop integrarea europeană”, a spus Iurie Leancă.

Finanțarea gazoductului este asigurată, a menționat premieurl Ponta, din cei 26,5 milioane de euro necesari 7 milioane de euro provin de la Uniunea Europeană, iar restul din bugetul național.

„Banii sunt deja pentru acest gazoduct pentru ambele părţi ale Prutului”, a spus Ponta.

Conducta de gaze este prevăzută să aibă o lungime totală de 43,2 kilometri, dintre care aproximativ 32 de kilometri pe teritoriul României.

Gazoductul va avea 508 centimetri în diametru şi va fi îngropat la o adâncime de 1,8-2,2 metri.

Capacitatea maximă de transport va fi de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an, peste consumul anual al Republicii Moldova.

Proiectul este derulat de Agenția Națională pentru Resurse Minerale, din partea română, iar în partea Moldovenească, de Ministerul Economiei de la Chișinău.

Conducta propriu-zisă trebuie construită până în decembrie 2013, dar întregul proiect are o durată de implementare de 17 luni.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: