marți

23 aprilie, 2024

21 decembrie, 2012

De la 1 ianuarie 2013, preţul la electricitate va fi majorat cu 10 procente, urmare a costurilor mai mari de producţie şi ajutorului de stat acordat producătorilor de energie regenerabilă. Efectul pe indicele prețurilor de consum va fi mai mare de o jumătate de procent la actuala pondere de 5,20% a energiei electrice în coșul de consum.

Tot anul viitor, preţul gazelor pentru consumatorii casnici va crește de la 1 iulie cu 6,1%, ceea ce va mai adăuga alte două zecimi de procent la inflația anuală avută în atenție de banca centrală pentru a controla stabilitatea prețurilor. Per total, numai acest două majorări de tarife la energie vor cumula ca efect direct 0,72% pe IPC, adică aproape o treime din ținta de 2,5% anunțată deja de BNR.

Dacă se ține cont și de energia termică și de costul combustibililor, va rămâne foarte puțin spațiu pentru majorarea prețurilor la toate celelalte produse și servicii urmărite de ststistica oficială, în număr de circa 1.500. Mai mult, trebuie subliniat, că majorările de prețuri la energie vor influența IPC și indirect, deoarece intră în calculul prețurilor de producție, transport, condiționare și depozitare ale tuturor produselor.


Motivele invocate de Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru majorarea prețului la curentul electric constau în necesitatea corelării costurilor de producţie, transport şi distribuţie cu rata inflaţiei, respectarea angajamentelor asumate faţă de FMI şi susţinerea cantităţilor prognozate a fi produse din surse regenerabile, respectiv 2,5TWh.

De reținut că preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru piaţa reglementată de gaze naturale va creşte cu aproape 20% în următorii doi ani pentru consumatorii casnici, de la 45,71 lei/MWh, cât este în prezent, la 54,60 lei/MWh la data de 1 octombrie 2014. În cazul firmelor, majorarea este de aproape 250%, de la 49 lei/MWh, cât este în prezent, la 119 lei/MWh la data de 1 octombrie 2014.

Cu alte cuvinte, presiunea pe indicele de inflație va continua în ritm susținut și în 2014 iar efectul indirect va fi și mai important asupra tuturor produselor și serviciilor decât cel direct, resimțit strict prin factura transmisă populației. De aceea, pentru a limita tendința de creștere generală a prețurilor va trebui să fim foarte atenți la eficientizarea consumurilor specifice de și la costurile salariale din sectorul energetic.

Mai rău, dacă livrările de produse autohtone vor scădea în urma reducerii de competitivitate, am putea intra în cercul vicios al aducerii unei cantități sporite de mărfuri din import ( la partenerii comerciali nu se vor produce ajustări majore de prețuri la energie) și la diminuarea de activitate, cu reducerea livrărilor de de energie și majorarea suplimentară a tarifelor deja convenite.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: