joi

25 aprilie, 2024

28 ianuarie, 2017

Turcia a amenințat vineri, potrivit Euractiv, că va denunța acordul de readmisie a migranților încheiat cu Atena după ce Curtea Supremă de Justiție a Greciei a refuzat solicitarea de extrădare a 8 militari turci suspectați de Ankara că au avut legătură cu tentativa eșuată de lovitură de stat de anul trecut.

”Luăm în considerare acum toate opțiunile”, a afirmat ministrul turc de Externe Mevlut Çavuşoğlu (foto) în cadrul unui interviu oferit TRT Haber după anunțul instanței grecești. ”Există un acord de readmisie între noi și Grecia, și Uniunea Europeană. Vom face toți pașii necesari, inclusiv anularea acestui acord”, a anunțat ministrul turc.

În martie 2015, Turcia și UE au semnat un acord potrivit căruia Ankara se angajează să primească înapoi toți migranții ilegali sosiți în Grecia, iar UE se obligă să asigure fonduri, să faciliteze ridicarea vizelor de călătorie în UE pentru turci și să accelereze procesul de aderare a Turciei la Blocul comunitar.


Un acord de readmisie a fost semnat și între Turcia și Grecia. Acordul a stăvilit fluxul migrației spre Europa.

Ministrul de Externe turc a afirmat însă vineri: ”Turcia nu privește cu ochi buni un stat care protejează teroriști, trădători și complotiști. Grecia trebuie să știe asta”.

Înstanța grecească a blocat joi extrădarea foștilor ofițeri turci, anunțând că aceștia nu ar avea parte de un proces corect în Turcia. Ministrul Mevlut Çavuşoğlu a afirmat că această decizie nu este una juridică, ci una politică.

Foștii militari turci- care au ajuns în Grecia cu un elicopter a doua zi după eșuarea loviturii de stat și care au solicitat azil politic- au fost scoși de sub custodia poliției, tot prin decizie a Curții Supreme.


În dimineața zilei de vineri, potrivit agenției Anadolu, Ministerul turc de Justiție a trimis la Atena o a doua cere de extrădare a foștilor ofițeri.

Adversari istorici, dar acum membri ai aceleiași alianțe militare-NATO, Grecia și Turcia s-au bucurat de o încălzire a relațiilor bilaterale sub regimul Erdogan, chiar dacă tensiunile nu au dispărut niciodată.

Noua controversă apare în momentul în care Grecia și Turcia încearcă să ajungă la un acord care vizează reunificarea Ciprului, în cadrul uneo negocieri desfășurate sub egida ONU.

Cei 8 ofițeri turci au negat că ar fi jucat vre-un rol în tentativa de lovitură de stat, însă au afirmat că viețile le sunt puse în pericol în Turcia. Ei au solicitat azil politic, dar cererea a fost respinsă, în iulie 2016. Solicitanții de azil au făcut apel, procesul fiind în desfășurare în prezent.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: