marți

23 aprilie, 2024

4 aprilie, 2017

Cel puțin 58 de persoane, dintre care 11 copii, au murit în urma unui atac cu arme chimice care a avut loc asupra Khan Sheikhoun, un oraș din nord-vestul Siriei, potrivit Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Deocamdată nu se știe exact despre ce gaze toxice este vorba, așa cum nu se cunoaște încă dacă bombele au fost lansate de aeronavele guvernului sirian sau de cele rusești.

Ulterior atacului cu arme chimice, rachetele au țintit clinicile locale unde erau tratate victimele intoxicației cu gaze, potrivit activiștilor de SOHR și unor medici, scrie BBC.


Răniții care au supraviețuit au leșinat, au vomitat și au făcut spume la gură, toate acestea fiind simptome ale inhalării unui gaz toxic.

Un jurnalist de la agenția AFP a declarat că a văzut în spital o tânără, o femeie și două persoane în vârstă, toți decedați, care aveau spumă în jurul gurii.

Potriivt șefului serviciului caritabil de ambulanță din Idlib, Mohammed Rasoul, a declarat însă că ar fi fost ucise cel puțin 67 de persoane și alte 300 au fost rănite.


Multe dintre victime au fost găsite de medici în stradă.

Organizațiile opoziției locale susțin că ar fi fost folosit gaz sarin, care este de 20 de ori mai letal decât cianura. Sarinul blochează o enzimă numită acetilcolinesterază, cu consecințe devastatoare. Victima nu-și mai poate controla mușchii și are convulsii, plămânii încep să secrete, iar când victima încearcă să respire, din gură îi iese o spumă rozalie amestecată cu sânge.

O doză letală poate avea dimensiunea unei picături și poate ucide o persoană în 10 minute.

O sursă militară de la Damasc a negat că atacul ar fi fost lansat de regimul Bashar al-Assad, iar Ministerul Apărării rus susține că nu a executat misiuni în zona respectivă.

Guvernul sirian a negat în repetate rânduri că ar fi folosit arme chimice asupra populației, dar o anchetă a ONU și a Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice a concluzionat că forțe guvernamentale au folosit gaze pe bază de clor asupra populației de cel puțin trei ori între 2014 și 2015.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: