duminică

21 aprilie, 2024

24 august, 2017

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Magistraților din România (AMR) au solicitat joi premierului Mihai Tudose să dispună ca ministrul Justiției, Tudorel Toader, să publice proiectul de modificare a legilor Justiției.

Ministrul Toader a prezentat miercuri un proiect de modificare a trei legi ce vizează sistemul justițiar. Documentul nu a fost însă publicat, ministrul prevalându-se de faptul că proiectele de lege nu trebuie puse în consultare publică, considerându-se că această etapă este parcursă când ajunge la Parlament.

Modificările propuse de MJ au provocat deja critici dure, inclusiv din partea președinției. Mai multe instituții, printre care și CSM, au evitat să se pronunțe pe acest subiect până la primirea documentului.


„UNJR și AMR i-au solicitat premierului Mihai Tudose, printr-o scrisoare comună trimisă pe data de 24 august 2017, să dispună ministrului Justiției, Tudorel Toader, să publice de îndată pe site-ul ministerului proiectul de modificare a legilor Justiției, pentru că acesta să poată fi dezbătut public, astfel încât toate persoanele interesate să îl poată analiza și veni cu propuneri în vederea îmbunătățirii lui”, se arată într-un comunicat al UNJR.

UNJR susține în scrisoare că proiectul de modificare a legilor Justiției trebuie să fie făcut public „pentru a da posibilitatea tuturor persoanelor, societăților sau instituțiilor interesate, precum și corpului magistraților, să își formuleze punctele de vedere și să le dezbată într-un cadru legal, democratic și instituțional”.

Asociațiile judecătorilor arată că prezentarea proiectului de către Tudorel Toader nu a fost însoțită de publicarea efectivă pe site-ul MJ, care să permită consultarea lui și formarea unei opinii bazate pe o analiză proprie, sistematică, a întregului proiect de lege.

„În lipsa unui proiect de lege efectiv, discuțiile divergențe motivate politic sau partinic au luat locul unei extrem de necesare discuții profesioniste și aplicate, pe fiecare propunere în parte, dat fiind că unele par a fi modificări de substanță. Modificarea legilor justiției este necesară și reprezintă un moment crucial pentru societatea românească, fiind rezultatul unui demers început în urmă cu mai mulți ani și în desfășurarea căruia dorim să ne implicăm cu întreaga expertiză dată de experiență în magistratură, așa cum am făcut-o și până acum. Pentru aceasta însă este nevoie de o comunicare onestă, profesionistă, bazată pe texte de lege concrete și argumente raționale din partea Ministerului Justiției, nu pe prezentări Power Point și reacții emoționale”, mai spun judecătorii.


Cele două organizații ale magistraților mai susțin că „ar fi extrem de periculos” ca ministrul Justiției să repete „nefericita practică” a adoptării hotărârii de guvern privind arhiva SIPA și să aprecieze că acest proiect a fost deja dezbătut, deși noile modificări pe care spune că le-a adus sunt extrem de importante, cu implicații ce merită și trebuie analizate serios, din cât mai multe perspective.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: