miercuri

27 martie, 2024

11 februarie, 2017

Ieftinirea cu 35% a medicamentelor care și-au pierdut patentul ar putea duce la dispariţia de pe piaţă a unor tratamente importante, atrag atenția asociațiile de pacienți și producătorii de medicamente.

Guvernul a pus în dezbatere o nouă formă a noii metodologii de calcul al preţurilor la medicamente, potrivit căreia medicamentele care și-au pierdut patentul trebuie să se ieftinescă imediat cu 35%, nu în trei trepte, cum a propus anul trecut fostul ministru al Sănătății Vlad Vociulescu.

Măsura a făcut parte din programul de guvernare PSD și, anul trecut, a existat chiar o petiție online inițiată de social-democrați și semnată de peste 20.000 de persoane.


Pacienții cu boli cronice și grave atrag însă atenția că decizia va duce la restrângerea accesului la tratament în cazul mai multor boli, inclusiv cancer, deoarece firmele vor retrage de pe piață produsele care au ieșit din perioada de patent și nu mai sunt profitabile.

Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, Radu Gănescu (foto), a declarat la o dezbatere pe acest subiect că vor exista efecte negative pentru bolnavi:

“Așa cum am mai spus, românii au acces din ce în ce mai puțin la medicamente, în ultimii ani. Din România pleacă foarte multe medicamente și presupun că toată lumea știe că există un site la MS și ANMDM unde zilnic apar noi medicamente care dispar de pe piața românească”, a explicat Radu Gănescu.

Rozalina Lăpădatu (foto), președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune:


“Multe medicamente se vor retrage de pe piață. La cele care vor rămâne va crește exportul paralel.

Scăderea cu 35% a prețului medicamentelor înseamnă diminuarea cu 35% a prețului sub minimul european. Nu cred că vreo companie este dispusă să își scadă media europeană de preț ca să ajute pacienții din România.

Cred că soluții se găsesc ca statul să deconteze prețuri mai mici la medicamente — un sistem de negocieri cost-volum cu preț confidențial. O parte dintre producători s-au arătat deschiși la aceste negocieri în condițiile în care prețul este confidențial și nu le influențează calculul prețurilor în Europa și toată lumea”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: