joi

18 aprilie, 2024

24 octombrie, 2017

Cel puțin cinci județe sunt în pericol de a rămâne fără bani pentru funcționarea instituțiilor care se ocupă de cele mai vulnerabile categorii de populație – copiii abandonați și persoanele cu dizabilități și bătânii din centrele de îngrijire.

Este vorba despre Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din județele Vaslui, Harghita, Iași, Botoșani și Suceava.

Situațiile cele mai grave sunt cele din Vaslui și Harghita, unde salariații DGASPC-urilor nu au primit încă banii pe luna septembrie și nici nu știu când anume se va întâmpla lucrul acesta.


În celelalte trei județe, fondurile pentru cheltuielile de personal se vor termina cu certitudine cel târziu luna viitoare.

Parte din motivul deficitelor financiare înregistrate în aceste instituții, o reprezintă majorările salariale făcute începând cu luna iulie, când au intrat în vigoarele prevderile din Legea salarizării ce vizează adminsitrația publică.

Conform legii, salariile din administrația locală și instituțiile subordonate au rămas la latitudinea primăriilor și consiliilor județene, cu o singură condiție – să nu se depășească nivelul viceprimarului.

Consiliile județene și cele locale au aprobat creșteri ce nu putea fi acoperite în mod clar din bugetele pentru 2017, dar au sperat că, la creșterea economică record în UE, Guvernul va aproba spre finalul anului o rectificare care să le acopere golurile.

La Vaslui, deficit de 36 de milioane de lei


Șeful Serviciului financiar – contabilitate de la DGASPC Vaslui, Adrian Furtună, a declarat pentru cursdeguvenare.ro că banii bugetați au fost din start insuficienți: „De la aprobarea bugetului am plecat cu deficit, pentru că nu ne-au asigurat diferența față de necesarul pe care îl avem”.

Oficialul se referă atât la sumele virate de Consiliul Județean, cât și la cele venite de la bugetul central.

Pentru sistemul de asistență socială, legea spune:

  • în cazul copiiilor, cel mult 90% din cheltuieli se asigură de la bugetul de stat, iar 10%, de la consiliul județean
  • în cazul centrelor pentru adulți cu dizabilități sau persoane vârstnice, banii provin 100% de la bugetul de stat

Toate sumele se asigură prin standardele de cost fixate pentru beneficiar (copil sau adult), asemănător decontărilor din sistemul de sănătate.

Adrian Furtuna spune că banii nu aveau cum să ajungă, de îndată ce standardele de cost nu au fost actualizate.

În situația Vasluiului, golul inițial a crescut la un total actual de aproximativ 36 de milioane de lei,  necesar până la sfârșitul anului:

  • bunuri și servicii – 13,5 milioane lei
  • salarii (pentru cei aproximativ 2.500 de angajați) – 22,500 milioane de lei (7,500 milioane pe lună)

Suma brută medie pentru un salariat DGASPC nu este mare (3.000 de lei), după măriri. Trebuie menționat că aceștia au fost, de altfel, unii dintre cel mai slab plătiți bugetari.

La Iași, cuantumul pentru cheltuielile cu personalul prevăzut pentru 2017 s-a cifrat la aproape 84 de milioane de lei, dar la jumătatea anului, înainte de intrarea în vigoare a majorărilor salariale, se cheltuiseră deja 54 de milioane de lei.

La Botoșani, bugetul de stat a virat doar 80% din fondurile asumate

La Botoșani, situația este puțin diferită – Consiliul Județean a virat de trei ori fondul asumat pentru salarii și a reulit să acopere până acum sumele neonorate de bugetul de stat, a explicat pentru cursdeguvernare.ro Camelia Socianu (foto), liderul Sindicatului Impact, afiliat la Federația Pro-Asist.

Federația Pro-Asist a fost una dintre organizațiile care au respins Legea salarizării, iar după adoptarea acesteia în Parlament i-au cerut președintelui, fără succes, să refuze promulgarea ei.

De la buget au venit, până acum, doar 80% din ce trebuia virat, spune Socianu. Pentru întârzierea restului de fonduri nu au primit încă nicio explicație, dar li s-a promis că situația va fi rezolvată la rectificarea bugetară de la începutul lunii noiembrie. O rectificare despre care guvernanții nu spun nimic.

Deficitul sistemului de asistență de aici se ridică la 3,9 milioane de lei, sumă ce ar trebui să acopere salariile pe luna decembrie pentru cei 1.200 de angajați.

Toate cele cinci DGASPC-uri au  făcut demersuri pe lângă instituțiile implicate: Ministerul Muncii, Ministerul de Finanțe și Ministerul Dezvoltării Regionale și Adminsitrației Publice, dar până acum nu au primit niciun răspuns.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: