sâmbătă

20 aprilie, 2024

17 februarie, 2017

Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) a decis „ revizuirea cadrului de cooperare între autoritățile naționale de supraveghere, în contextul aplicării noului regim solvabilitate II”, astfel încât să se ajungă la „identificarea timpurie a eventualelor deficiențe care ar putea afecta stabilitatea financiară a piețelor din statul de origine și statul gazdă” (ale autorităţilor naţionale, n.r), spune un comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) din România.

Astfel, EIOPA a revizuit vechiul Protocol de colaborare de la Siena dintre autorităţile naţionale, în scopul îmbunătăţirii „schimbului de informaţii dintre acestea privind situația financiară a companiilor (supravegheate, n.r.) și respectarea cerințelor de solvabilitate”.

De asemenea, se stabilesc „noi reguli, atât pentru autoritatea de origine, cât și pentru cea gazdă, la momentul autorizării, la momentul notificării și pe parcursul procesului de supraveghere”, spune comunicatul ASF România.


EIOPA va construi o bază de date privind „datele cantitative care trebuie transmise anual de către autorităţile din statul de origine către autorităţile din statul gazdă”.

Piaţa asigurărilor din România a fost tulburată, în vremea din urmă, de falimentul unor mari companii din domeniu, ca Astra Asigurări şi Carpatica Asig, cu capital autohton.

Euroins şi City Insurance, cu capital bulgăresc şi respectiv italian, au avut, de asemenea mari probleme de solvabilitate. Grupul bulgar Eurohold a majorat recent capitalul Euroins cu 100 de milioane de lei, pentru a salva compania.

Piaţa este dominată de firmele de asigurări controlate de capitalul austriac.


Prevederile noilor reglementări EIOPA se vor aplica începând cu 1 mai 2017 tuturor autorităţilor naţionale competente pentru supravegherea asigurărilor, membre ale Consiliului Supraveghetorilor EIOPA şi autorităţilor de supraveghere din statele EEA (Zona Economică Europeană), în care intră statele din UE şi Norvegia, Islanda şi Liechtenstein care fac parte din Acordul de asociere comercială liberă (EFTA), „în măsura în care Directiva 2009/138 le este aplicabilă”, subliniază ASF.

Având în vedere intensificarea activității transfrontaliere de către societățile de asigurare autorizate în Uniunea Europeană, este necesară întărirea mecanismului de cooperare între autoritățile de supraveghere membre ale EIOPA pentru a asigura optimizarea dialogului între acestea și intensificarea supravegherii continue a societăților de asigurări”, consimte ASF România, care şi-a asumat noul cadru de colaborare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: