vineri

19 aprilie, 2024

11 iulie, 2014

Președintele Kelemen Hunor a anunţat, vineri, la finalul Consiliului Permanent al UDMR, că Uniunea va rămâne la guvernare, dar că el se retrage din funcţiile deţinute în guvernul Ponta.

Surse participante la reuniunea CPU au explicat cursdeguvernare.ro deciziile luate: UDMR rămâne la guvernare în speranţa că Victor Ponta îşi va respecta toate promisiunile făcute Uniunii atunci când a cooptat formaţiunea în arcul guvernamental, iar Kelemen Hunor se retrage pentru a candida la Preşedinţia României.

Disputa UDMR cu MAE- un pretext

Disputa cu MAE este un pretext- reprezentanţii Uniunii sunt în primul rând nemulţumiţi, au afirmat pentru cursdeguvernare.ro surse din UDMR, că premierul Ponta nu onorează toate promisiunile făcute atunci când a cooptat formaţiunea la guvernare.


Pe lângă posturile de miniştri şi secretari de stat negociate, UDMR a solicitat înfiinţarea unei facultăţii cu predare în limba maghiară la Universitatea din Târgu Mureş, reluarea Legii descentralizării şi demararea lucrărilor la conexiunea Autostrăzii Transilvania cu Tg. Mureş.

Pentru a continua parteneriatul cu PSD, UDMR a cerut premierului garanţii ferme, eventual sub forma unui protocol, cu termene până la care promisiunile legate de numiri în structuri centrale şi locale, de descentralizare şi legate de investiţii locale să fie onorate.

Premierul Victor Ponta, au afirmat joi pentru cursdeguvernare.ro surse din PSD, nu a fost dispus să ofere UDMR garanţii scrise, ci doar promisiuni.

Premierul Ponta a adoptat această linie şi în baza asigurărilor oferite de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, că Guvernul va fi sprijinit în plan parlamentar prin voturile celor care au plecat din PNL.


Negocierile oficiale, de miercuri şi de joi, au fost purtate, din partea PSD, de tandemul Victor Ponta- Liviu Dragnea şi, din partea UDMR, de tandemul Kelemen Hunor- Laszlo Borbely.

Începând de miercuri, toţi cei 34 de membri ai Consiliului Permanent au fost contactaţi de lideri ai PSD sau ai Opoziţiei, interesaţi să afle ce va decide, vineri, organismul de conducere.

Motivul oficial al tensiunilor UDMR-PSD este legat de intervenţia MAE într-un proces desfăşurat la Curtea Europeană de Justiţie, unde UDMR a contestat respingerea de către Comisia Europeană a Minority SafePack- iniţiativă cetăţenească europeană privind protecţia minorităţilor naţionale (iniţiată de Uniune şi susţinută de Uniunea Federală a Naţionalităţilor din Europa, al cărei vicepreşedinte este Kelemen Hunor).

Decizia Comisiei Europene de respingere a iniţiativei cetăţeneşti Minority Safe Pack a fost atacată la Curtea Europeană de Justiţie în data de 20 noiembrie 2013.

Câteva zile mai târziu, Gyorgy Frunda anunţa, la Consiliul Reprezentanţilor Teritoriali ai UDMR reunit la Târgu Mureş, că acţiunea nu are şanse de reuşită.

La Curtea Europeană de Justiţie mai există o contestaţie depusă împotriva Comisiei Europene în urma respingerii unei alte iniţiative cetăţeneşti, referitoare la protejarea regiunilor cu particularităţi lingvistice şi culturale.

În acest proces s-a aprobat deja cererea de intervenţie a Slovaciei, Greciei şi României de partea Comisiei Europene, iar UDMR nu a protestat faţă de acţiunea MAE, aşa cum a procedat acum.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: