duminică

21 aprilie, 2024

20 aprilie, 2016

salman-300x181Arabia Saudită a împrumutat 10 miliarde de dolari de la un consorțiu de bănci internaționale și își pregătește acum prima ieșire pe piețele financiare internaționale din ultimii 25 de ani, printr-o emisiune de obligațiuni, transmite Financial Times.

Împrumutul istoric cu o scadență de cinci ani, un prim semnal cu privire la dependența regatului de capitalul străin, deschide drumul saudiților către modelul clasic de atragere de finanțare – o necesitate în urma prăbușirii cotațiilor țițeiului. Scăderea accelerată a prețului petrolului a obligat mai multe state din golf, printre care Abu Dhabi, Qatar sau Oman să apeleze la investitorii străini.

Regatul bogat în țiței, care a blocat la finele săptămânii trecute un acord de înghețare a producției menit să stabilizeze prețurile petrolului, a cheltuit, de la finele anului 2014, 150 de miliarde de dolari din rezervele internaționale pentru echilibrarea bugetului public. Din estimările actuale, Arabia Saudită va încheia anul cu un deficit bugetar de 19% din PIB. 


Interesul bancherilor, în special a instituțiilor financiare din Asia, a fost ridicat, cu toate că marile agenții au redus ratingul Arabiei Saudite de la prăbușirea cotațiilor internaționale. Guvernul a majorat subscripția de la 6-8 miliarde de dolari la 10 după ce aceasta a fost suprasubscrisă.

Odată încheiată tranzacția, Arabia Saudită se pregătește pentru prima emisiune de obligațiuni, potrivit băncilor. Instituțiile care au împrumutat cele mai mari sume regatului vor fi cele care vor intermedia ieșirea Arabiei Saudite pe piețele financiare internaționale.

Împrumutul a fost o metodă de a testa apele și de a contura un profil internațional”, a explicat Ewen Cameron Watt, strateg de investiții la BlackRock, cel mai mare manager de active din lume. ”Acest lucru deschide calea regatului de a se transforma dintr-o națiune creditoare într-o națiune debitoare. Este un moment important de schimbare a piețelor de bonduri”, a adăugat el.

Strategia de atragere de capital de peste hotare este menită să încetinească cheltuirea rezervelor internaționale, dar și să reducă presiunea asupra băncilor locale care au sprijinit companiile saudite de stat și au cumpărat obligațiuni de pe piața internă pentru mai bine de un an.


Printre creditorii care au asigurat câte 1,3 miliarde de euro din împrumutul de 10 miliarde se numără Bank of Tokyo-Mitsubishi, HSBC și JPMorgan. Dobânda cerută ar fost cu 120 de puncte de bază peste Libor-ul dolarului american (dobânda interbancară medie la care împrumută băncile din Lodra dolari), potrivit unor surse citate de presa internațională.

Împrumutul este primul credit garantat de regatul saudit din 1991, când a împrumutat un miliard de dolari după invazia irakiană din Kuweit.

Prințul Mohammed bin Salman, al doilea în ordinea succesiunii la tron, a anunțat recent o reformă semnificativă a regatului pentru supraviețuirea acestuia în era ”post-petrol”. Statul intenţionează să înfiinţeze un fond suveran de investiţii în valoare de până la 2.000 de miliarde de dolari care ar urma să asigure stabilitatea şi dezvoltarea economică a Regatului.

Ca parte a strategiei de diversificare a portofoliului, prinţul Mohammed bin Salman a anunţat transformarea gigantului petrolier Aramco într-un conglomerat industrial care va reprezenta coloana vertebrală a acestui fond suveran.

Sursele de finanţare vor fi interne, respectiv capitalul şi lichidităţile proprii, dar şi externe, respectiv fondurile care ar urma să fie obţinute în urma unei oferte publice iniţiale (IPO) prin care să fie vândut un pachet total de sub 5% din acţiunile Aramco.

“Privatizarea pachetului minoritar şi transferul capitalul obţinut către Fondul Public de Investiţii (PIF) va transforma randamentele investiţiilor în venituri bugetare, în locul veniturilor directe din vânzarea petrolului”, a explicat prinţul Mohammed bin Salman.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: