vineri

29 martie, 2024

11 octombrie, 2015

consum plataDatele publicate de INS pentru trimestrul II 2015 arată că veniturile românilor s-au apropiat de nivelul de 1.000 lei lunar pe persoană.

Ele au fost de 2.655 lei pe familie și 997 lei pe fiecare membru al acesteia.

De reținut, veniturile bănești pe o persoană au crescut cu 11% față de același trimestru al anului precedent, în timp ce veniturile în natură s-au diminuat cu circa șase procente.

tab1Salariile și-au consolidat semnificativ poziția preponderentă în structura veniturilor totale ale unei gospodării, ajungând aproape de 54%.

În treacăt fie spus, cam aceasta era ponderea lor și potrivit ultimelor statistici rămase din perioada comunistă. În schimb, a scăzut vizibil partea care revine veniturilor în natură.

Evoluția este firească, pe măsura integrării tot mai puternice în relațiile de producție capitaliste, bazate pe producția de marfă și utilizarea muncii salariate în acest scop, cu diminuarea părții de autoconsum, specifică societății feudale.

tab2
(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

După reașezarea raporturilor între salarii și autoconsum, în pofida măsurilor de protecție socială luate în ultimul an, ponderea veniturilor din prestații sociale în totalul veniturilor unei persoane s-a diminuat ușor.

Coincidență sau nu, veniturile din activități independente și-au diminuat contribuția la totalul bunăstării familiale cu același procentaj cu care au crescut încasările pe partea de venituri din proprietate și vânzări de active (0,2%).

Venitul total pe persoană s-a majorat ceva mai mult în mediul rural decât în mediul urban (+9,3% față de +8,1%).

Cu toate acestea, decalajul pe medii de rezidență s-a menținut la un nivel destul de pronunțat și chiar s-a majorat de la 348 de lei în plus pentru un locuitor de la oraș în trimestrul II 2014 la 366 lei în trimestrul II 2015.

Tipurile de consum: Unde s-au dus banii econmomisiți la alimente


În fine, dar nu în ultimul rând, este interesant de văzut unde s-au dus banii economisiți ca urmare a reducerii prețurilor la alimente și la carburanți.

Partea principală în acest sens a fost luată de facturile de la întreținere, urmate de îmbrăcăminte și încălțăminte, precum și de cheltuielile pentru comunicații.

tab3
(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

Sănătatea și dotarea locuinței au beneficiat și ele de sume suplimentare în bugetul familiei față de anul anterior.

De remarcat, în context și scăderea relativă a interesului pentru recreere, cultură și educație, cu efecte mai puțin palpabile, dar mai importante decât par, asupra nivelului de trai.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: