joi

25 aprilie, 2024

23 decembrie, 2015

faliment personalGuvernul a amânat cu un an aplicarea legii falimentului personal. Executivul a emis în şedinţa de guvern de miercuri o Ordonanţă de Urgenţă ce prevede prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice până la 31 decembrie 2016.

Decizia a fost luată deoarece niciun pas necesar implementării efective a legii nu a fost parcurs până acum. La jumătatea lunii ianuarie, Guvernul ar urma să prezinte un plan concret de măsuri şi de termene care să asigure aplicarea legii falimentului personal.

„Amânarea cu un an a intrării în vigoare a legii a fost decisă în condițiile în care, o parte din mecanismul de aplicare nu este încă pregătit, iar normele metodologice de implementare nu au fost adoptate”, se arată într-un comunicat transmis de Guvern.


Amânarea ar urma să asigure timpul necesar pentru parcurgerea etapelor:

  • de consultare publică asupra normelor de aplicare a legii;
  • de adoptare a acestor norme;
  • de înfiinţare a celor 42 de Comisii de insolvenţă de la nivel teritorial şi a Comisiei de insolvenţă de la nivel central – sarcini ce revin Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC).

„ANPC va organiza concursurile pentru angajarea personalului din cadrul Comisiilor de insolvență și va face demersurile pentru dotarea spațiilor în care vor funcționa Comisiile de insolvență”, informează Guvernul.

Costurile de personal ar urma să se ridice la 13 milioane de lei în 2016, respectiv la 23 de milioane de lei în 2017. La nivelul ANPC ar urma să fie angajate 180 de persoane, iar pentru comitetele de insolvenţă alte 140. Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) trebuie să pregătească 600 de judecători şi 700 de grefieri care să se ocupe de dosarele privind insolvenţa persoanelor fizice.

CSM a cerut, de altfel, amânarea aplicării legii, motivând că nu există suficient personal care să analizeze dosarele celor care solicită falimentul personal.

Dan Suciu, purtător de cuvânt al Guvernului: Este un efort logistic imens. Nu s-a făcut niciun pas


„Este un efort logistic imens. Nu s-a făcut niciun pas”, a arătat Dan Suciu, purtător de cuvânt al Guvernului. El a precizat că executivul nu a dorit amânarea implementării acestei legi, însă nu a avut altă soluţie doarece nu s-au parcurs etapele administrative necesare punerii sale în practică.

„S-a ajuns în această situaţie deoarece niciunul dintre paşii de implementare prevăzuţi în lege nu a fost atins, deşi în lege au fost prevăzute termene concrete”, a precizat Suciu în urma şedinţei de Guvern.

Până la jumătatea lunii ianuarie, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri vor prezenta Guvernului un plan al măsurilor necesare pentru pregătirea implementării acestei legi, care să conțină etapele, termenele de realizare și responsabilii.

„De asemenea, ANPC are sarcina să prezinte Guvernului raportări trimestriale privind realizarea acestui plan de măsuri menit să pregătească intrarea în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice”, se arată în comunicatul Guvernului.

Ce prevede legea falimentului personal

Legea falimentului personal le permite persoanelor îndatorate să îşi declare falimentul, fiind protejate de executarea silită. Insolvenţa va putea fi soluţionată pe baza unui plan de rambursare a datoriilor, prin lichidarea de active sau prin procedură simplificată.

O persoană îşi va putea declara insolvenţa atunci când patrimoniul său este caracterizat prin insuficienţa fondurilor băneşti pentru plata datoriilor scadente. Concret, persoana în cauză trebuie să aibă datorii a căror scadenţă a fost depăşită cu 90 de zile faţă de unul sau mai mulţi creditori.

Astfel, orice persoană care se află, nu din vina sa, în imposibilitatea de a plăti datorii îşi poate reeşalona plăţile pe baza unul plan de rambursare, pe o perioadă de cel mult cinci ani, fiind protejat de executarea silită.

Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis pe 18 iunie 2015 şi urma să intre în vigoare la finele acestui an. ANPC a publicat normele de aplicare la începutul lunii septembrie, însă acestea nu au fost încă adoptate.

Băncile estimează că aplicarea legii falimentului personal ar putea provoca pierderi de 3,5 miliarde de lei la nivelul sistemului bancar din România.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: