joi

28 martie, 2024

4 ianuarie, 2018

România mai bifează în statistica europeană un ultim loc între statele UE la un indicator sec, care arată preocuparea faţă de sănătate şi „grija faţă de om”. Dacă vă mai amintiţi de această sintagmă, doar aparent ataşată de epoca socialistă prin intermediul „limbii de lemn”, păstrată şi acum prin diverse instituţii. Indicatorul se referă la aparatura medicală pentru terapia cancerului.

Terapia cu raze X utilizează unde de înaltă energie pentru a reduce tumorile şi a omorî celulele canceroase. În 2016, ceva mai mult de 3.500 de echipamente de terapie care funcţionează pe acest principiu au fost utilizate în spitale şi de către furnizorii de servicii de sănătate de tip ambulator din Uniunea Europeană.

Mai mult de două treimi din aceste aparate de terapie cu raze X s-au concentrat în Franţa ( 670 bucăţi) şi Marea Britanie (605 bucăţi). Cu toate acestea, dacă se face raportarea la numărul populaţiei, pentru a aprecia corect accesibilitatea la un astfel de tratament, ţara cea maibine dotată este Belgia, cu 1,81 aparate la 100.000 de locuitori.


Peste pragul de 1 la 100.000 se mai situau, potrivit datelor centralizate de către Eurostat,  Danemarca (1,37) Slovacia (1,24), Finlanda (1,04) şi Franţa (1,01). Prezenţa Slovaciei în acest club select al atenţiei acordate persoanelor bolnave arată că se poate reduce rapid decalajul faţă de Occident în domenii care realmente contează, unde este o problemă de viaţă sau moarte.

Potrivit datelor prelucrate şi centralizate la nivelul Uniunii pentru anul 2014, cancerul a figurat drept cauza de deces pentru 1,3 milioane de persoane în UE, respectiv pentru mai mult de 1 din 4 decese.

La coada dotării cu această aparatură ce oferă o şansă sporită la viaţă şi/sau o perioadă crescută de supravieţuire s-au situat ( probabil că nici nu mai era nevoie să ghiciţi cu ce ţară începe lista) România (0,37), Estonia (0,38), Letonia (0,40), Polonia şi Portugalia (ambele cu 0,42), Ungaria (0,46), Cipru (0,47), Spania şi Austria (câte 0,49).

De luat aminte pentru o eventuală inspiraţie în domeniu, vecinii de la sud de Dunăre, care sunt destul de mult rămaşi în urma noastră la nivelul PIB/locuitor, figurează în clasamentul european amintit mai sus tocmai pe locul 10, aproape de Cehia şi Marea Britanie, şi au o poziţionare peste Suedia.


Fără alte comentarii, orium inutile pentru cei aflaţi în suferinţă deoarece datele vorbesc de la sine şi se văd în realitatea cotidiană, vă prezentăm graficul publicat de Eurostat:

Dotarea cu echipament pentru terapia cu radiaţii în statele UE
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: