joi

18 aprilie, 2024

24 ianuarie, 2017

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) solicită Guvernului să crească nivelul contribuţiei virate la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) pentru anul 2017, conform legislaţiei care prevedea o creştere graduală de 0,5 puncte procentuale pe an.

Dimpotrivă, Guvernul urmează să înghețe în 2017 contribuția la Pilonul II la 5,1% din salariul brut și promite majorarea la 6% abia din 2018, potrivit proiectului buigetului de stat pe 2017. Nivelul de 6% trebuia atins încă din 2016.

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din România sunt „cele mai performante dintr-un panel de 15 state din UE în perioada 2008-2015, potrivit unui studiu european independent, realizat de federaţia asociaţiilor de consumatori de produse financiare (Better Finance)”, citat de APAPR.


Rezultatele bune ale fondurilor de pensii obligatorii române „ar trebui să convingă prospăt instalatul guvern al României să găsească resursele financiare necesare pentru a respecta legea şi calendarul de contribuţii aferente Pilonului II, conform Legii nr. 411/2004, care prevedea o creştere graduală a contribuţiilor către pensiile private (Pilon II) ale românilor, de 0,5 puncte procentuale pe an, astfel ca nivelul contribuţiei trebuia să ajungă la 6% încă din 2016”, potrivit comunicat ului APAPR.

„Din păcate, în prezent nivelul acestei contribuţii este de 5,1%, din cauza mai multor întârzieri”, spun reprezentanţii asociaţiei.

„În lipsa unei majorări a contribuţiei virate la Pilonul II de pensii până la nivelul prevăzut iniţial de Legea 411/2004, viitorii pensionari ai României vor avea de pierdut nu doar sumele care nu vor fi virate în conturile lor, ci şi randamentele pentru respectivele contribuţii, care s-ar adăuga în conturile lor”, a declarat Raluca Ţintoiu, preşedinte al APAPR.

Performanțele

În 2016, Pilonul II a marcat al nouălea an consecutiv de rezultate investiţionale pozitive, ajungând pentru întreaga perioada de activitate (mai 2008 – decembrie 2016) la un randament mediu anualizat în valoare de 9,32%, potrivit APAPR.


„În termeni monetari, acest randament (9,32%, n.r.) se traduce printr-un câștig net de toate comisioanele de 5,44 miliarde lei (1,2 miliarde euro), pe care Pilonul II l-a generat din investiţii, în beneficiul exclusiv al romanilor care contribuie la aceste fonduri”, precizează APAPR.

La finalul anului trecut, fondurile de pensii private obligatorii administrau active nete în valoare de aproape 31,5 miliarde lei (6,93 miliarde euro) în numele a aproape 6,8 milioane de romani.

Cele mai bune

„Cele mai bune rezultate pentru fonduri de pensii au fost înregistrate în Romania”, arată raportul Better Finance, care calculează randamentele reale ale fondurilor de pensii (peste inflație) și după deducerea tuturor comisioanelor, potrivit raportului Pension Savings: The Real Return 2016 Edition, Better Finance, citat de APAPR.

 

Raportul analizează performanța sistemelor de pensii private din 15 state membre ale Uniunii Europene, pentru perioada 2000-2016 (sau după cele mai vechi date istorice disponibile), reprezentând fondurile de pensii la care contribuie 86% din populația statelor UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: