marți

19 martie, 2024

10 decembrie, 2018

Execuția bugetară aferentă perioadei de 10 luni din anul 2018 creează îngrijorare în mediul de afaceri, pe fondul creșterii cu circa 25% a cheltuielilor salariale aferente sectorului bugetar, transmite luni Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Majorarea agresivă a salariilor în administrația centrală și locală, afirmă AOAR, ”este una dintre cauzele majore ale creșterii atractivității locurilor de muncă din acest sector, în defavoarea celui privat, fenomen concretizat în încetinirea semnificativă a creșterii economice”. Lipsa unor reforme consistente privind simplificarea și clarificarea procedurilor administrative, dar mai ales lipsa de progres în informatizarea completă a relațiilor între contribuabili și administrație determină menținerea unui aparat birocratic ineficient, precizează un comunicat al organizației.

Lipsa investițiilor publice, spune AOAR, în afara cheltuielilor destinate modernizării armatei române, determină și o frânare a investițiilor private, alimentând tendința accentuată de apelare la importuri, în defavoarea producției interne.


”AOAR consideră că bugetul de stat pentru anul 2019 trebuie să se bazeze pe o înghețare a salariilor în sectorul bugetar, cel puțin pentru primele 6 luni ale anului, eventualele creșteri salariale putând fi operate în concordanță cu evoluțiile economice reale, odată cu efectuarea rectificărilor bugetare, instrument devenit, din păcate, o practică a tuturor guvernelor din ultimii 10-15 ani.

În condițiile în care predictibilitatea fiscală reprezintă principala preocupare a mediului de afaceri, AOAR susține, de asemenea, necesitatea confirmării explicite de către reprezentanții Guvernului României a angajamentului conform căruia bugetul de stat pentru anul 2019 se bazează pe prevederil actuale ale Codului Fiscal, fiind exclusă modificarea pe termen scurt a acestuia sau introducerea de noi taxe și impozite”, mai transmite AOAR.

AOAR solicită ca prezentarea bugetului de stat să fie însoțită de un raport care să evalueze efectele aplicării în anul 2018 a măsurii ”split TVA”.

Comunicatul AOAR mai precizează:


”Ministerul de Finanțe trebuie să se constituie în garantul stabilității sistemului fiscal și oponentul ferm al oricăror propuneri vizând introducerea unor noi taxe și impozite.

AOAR solicită ca, odată cu bugetul de stat, să fie pusă în discuție lista primelor 10-20 obiective de interes național, inclusiv cele care se pot realiza prin utilizarea fondurilor europene, specificându-se sumele prevăzute și indicatorii fizici ce trebuie realizați trimestrial, în conformitate cu stadiul real de pregătire a acestor investiții.

Considerăm inacceptabilă continuarea alocării an de an a unor mari sume de bani către Ministerul Transporturilor și realocarea acestora altor sectoare, cu ocazia rectificărilor bugetare, invocându-se an de an aceeași motivație: nu au putut fi cheltuiți!

AOAR solicită de mai mult de 10 ani modernizarea structurii bugetului de stat, prezentarea acestuia pe bază de programe asumate de ministerele de linie, cu specificarea unor obiective măsurabile prin indicatori specifici, numerici.

Asociația exprimă serioase rezerve față de perspectiva discutării și aprobării în Parlament a bugetului de stat în ultima decadă a lunii decembrie, procedură care reduce la zero dezbaterea publică a acestui document de maximă importanță pentru mediul de afaceri.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: