marți

16 aprilie, 2024

7 mai, 2018

Comisia Europeană a aprobat luni achiziția companiei italiene Ilva de către ArcelorMittal. Decizia este condiționată de cedarea a mai multor active deținute de Arcelor în Europa, pentru conservarea competiției de pe piața de oțel din Uniune, a anunțat Comisia.

Pe lista activelor pe care ArcelorMittal s-a angajat să le vândă se află și combinatul de la Galați, situație care provoacă în primul rând îngrijorarea angajaților, dar și preocuparea decidenților români.

Cum vede guvernul român tranzacția, ce asigurări dă Consiliul Concurenței


Surse guvernamentale au declarat pentru cursdeguvernare.rovice-premierul Viorel Ștefan a fost desemnat ”șef de proiect” în acest dosar, având trasată ”sarcina” de a urmări evoluția negocierilor de vânzare a activului.

Viorel Ștefan ar urma să meargă la Bruxelles pentru consultări pe marginea deciziei emise de către Comisia Europeană

Aceleași surse afirmă că este foarte probabil ca Guvernul solicite și o discuție în CSAT pe acest subiect.

Chestiunea delicată este dată de faptul că statul român are puține argumente să intervină în tranzacțiile comerciale derulate de mediul de afaceri privat.


Plasa de siguranță” se află totuși la Bruxelles, Comisia urmând să fie cea care aprobă inclusiv tranzacția ce interesează România.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, este convins că interesul Comisiei Europene este acelaşi cu cel al României:  ”Sidex să funcţioneze bine în continuare”.

”Comisia Europeană este interesată ca Sidex să fie viabil în continuare pentru a genera presiune concurenţială. În acest context, Comisia a pus condiţii ca ArcelorMittal să găsească un compărător care să fie capabil sa asigure creşterea capacităţii de producţie  la Sidex, în următorii ani”, afirmă Bogdan Chirițoiu pentru cursdeguvernare.ro.

Șeful concurenței mai spune că ”inclusiv Comisia este conştientă că există şi unele presiuni naţionale” în privinţa combinatului Sidex.

Bogdan Chirițoiu a mai precizat: ”Guvernul român are pârghiile necesare pentru a se implica în finalizarea tranzacţiei”.

Cadrul afacerii trasat de Comisia Europeană

În ceea ce privește combinatul de la Galați există o condiție specială pe care ArcellorMittal și-a asumat-o în fața Comisiei Europene – să acorde finanțare pentru stimularea dezvoltării producției de către noul cumpărător.

De asemenea, Comisia anunță că se va asigura, în cazul tuturor fabricilor ce vor fi înstrăinate de Mittal, că firmele cumpărătoare au capacitatea (expertiza, resursele financiare etc.) și motivația de a continua să opereze și să dezvolte activitatea fabricilor achiziționate.

Activele vor fi vândute unuia sau mai multor producători care vor continua să opereze și să dezvolte aceste fabrici, astfel încât să poată concura eficient cu ArcelorMittal.

Vânzarea unei fabrici către un cumpărător care ar planifica închiderea ulterioară, nu este o soluție acceptabilă, precizează Comisia, într-un comunicat transmis luni.

Acceptul a fost acordat după analizarea aprofundată a peste 800.000 de documente și luând în considerare feebackul primit de la peste  200 de clienți potențial afectați de această preluare.

ArcelorMittal este cel mai mare producător de oțel din întreaga lume, iar Ilva este una dintre cele mai importante companii din UE.

Producția de oțel este o industrie-cheie în întreaga UE: în acest sector sunt angajate 360.000 de persoane care lucrează în peste de 500 de fabrici din 23 de state membre.

Comisia va superviza vânzarea activelor ArcelorMittal

Comunicatul conține și următorii pași ce vor urma acestui acord:

  • ArcelorMittal s-a angajat să organizeze un proces de vânzare deschis, nediscriminatoriu și transparent al pachetului de active ce va fi cesionat
  • ArcelorMittal va notifica CE după alegea cumpărătorului / cumpărătorilor activelor
  • Comisia va evalua dacă cumpărătorul / cumpărătorii au capacitatea (expertiza, resursele financiare etc.) și motivația de a continua să opereze și să dezvolte activitatea fabricilor achiziționate.
  • Cu alte cuvinte, vânzarea unei fabrici către un cumpărător care intenționează închiderea ulterioară a acesteia, nu ar fi o soluție acceptabilă.
  • Este responsabilitatea companiilor implicate într-o fuziune, și anume ArcelorMittal și Ilva, să se angajeze într-un dialog social cu lucrătorii lor și să-i informeze despre acest proces.

Angajamentele asumate de ArcelorMittal – va oferi finanțare pentru stimularea dezvoltării producției de la Galați

Potrivit comunicatului Comisiei:

  • Este responsabilitatea părților să răspundă îngrijorărilor Comisiei în materie de concurență propunând soluții adecvate. Pentru a fi eficiente, angajamentele trebuie să abordeze toate preocupările Comisiei și să fie viabile pe termen lung.
  • ArcelorMittal a propus un set de angajamente ce răspund în totalitate preocupările Comisiei privind oțelurile carbon laminate la cald, laminate la rece și galvanizate. Compania s-a oferit să renunțe la un pachet extins de active de producție în Belgia (Liège), Cehia (Ostrava), Luxemburg (Dudelange), în Italia (Piombino), în România (Galați) și în fosta Republică Iugoslavă din Macedonia (Skopje). În plus, ArcelorMittal s-a oferit să renunțe la o serie de active de distribuție din Franța și Italia.
  • În ceea ce privește oțelul laminat la cald, Arcelor va vinde fabrica din Republica Cehă (Ostrava) și din România (Galați), ceea ce este suficient pentru a reduce puterea de piață pe care ArcelorMittal ar fi obținut-o prin achiziționarea companiei italiene. Mai mult, în ceea ce privește Galați, ArcelorMittal s-a angajat să acorde finanțare pentru stimularea dezvoltării producției de către noul cumpărător.
  • În ceea ce privește oțelul laminat la rece, Arcelor va renunța la fabricile din Belgia (Liège), din Italia (Piombino), din Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (Skopje) și de la Galați, România.
  • Oțelul galvanizat – producția din Belgia (Liège), Luxemburg (Dudelange), Italia (Piombino), Fosta Republică Iugoslavă Macedonia (Skopje) și România (Galati).

Comisia a constatat că activele pe care Mittal intenționează să le vândă sunt viabile și ar permite unui cumpărător/ cumpărătorilor să concureze eficient și pe termen lung cu entitatea rezultată în urma preluării avizate.

În plus, activele cesionate acoperă întregul lanț de la capacitățile de producție de oțel la active de distribuție.

Ce înseamnă ArcelorMittal Galați pentru România

ArcelorMittal Galați, parte a Grupului ArcelorMittal, este cel mai mare combinat siderurgic din România.

Fostul combinat Sidex Galați a fost privatizat în noiembrie 2001, indienii cumpărându-l cu 70 de milioane de dolari și angajamente de investiții de 350 milioane dolari.

Relația statului român cu noul patronat nu a fost întotdeauna lină- mai multe guverne acuzând investitorii că nu au respectat planurile post-privatizare.

Chestiunea a făcut inclusiv obiectul unui litigiu deschis la Paris, litigiu care în final nu a dat dreptate statului român pe considerentul că, întradevăr, nu au fost îndeplinite toate angajamentele asumate, dar plafonul de investiții total a fost depășit.

În 2016, combinatul avea puțin peste 6.000 de angajați, fiind cel mai mare angajator din județ, cu o cotă de aproape 10% din forța de muncă a municipiului.

Impactul companiei este îsă mult mai mare ținând cont de industriile orizontale sau complementare susținute în județ.

Anul 2016 a adus ArcelorMittal pierderi de 271.358.373 lei, la o cifră de afaceri de aproape 3,5 miliarde lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: