vineri

26 aprilie, 2024

26 ianuarie, 2018

În luna decembrie 2017, indicatorul de încredere macroeconomică al CFA Romania a scăzut la valoarea de 41 puncte, cea mai mica valoare din aprilie 2013, fiind cu 3,1 puncte mai redusă decat valoarea consemnată în exercițiul anterior. Această evoluție s-a datorat în special componentei de anticipații a indicatorului.

Potrivit unui comunicat al CFA Romania, indicatorul condițiilor curente s-a redus marginal, cu 0,7 puncte, până la valoarea de 59 puncte (cea mai redusă valoare din aprilie 2015), în timp ce indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 4,2 puncte până la valoarea de 32 puncte (cea mai redusă valoare din octombrie 2012).

Evolutia indicatorului de anticipații este datorată într-o mare măsura răspunsurilor la întrebarea privind anticipațiile de evoluție a venitului personal (41% dintre respondenți anticipează reducerea venitului personal la nivelul ecconomiei comparativ cu 20% în exercitiul anterior).


În ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, este de remarcat ca peste 92% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4.6998 (în crestere cu 107 pips față de valoarea înregistrată în exercitiul anterior), în timp ce pentru orizontul de 12 luni valorea medie a cursului anticipat este de 4.7428 (valoare în creștere cu 99 pips față de cea înregistrată în luna anterioară).

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2019/ianuarie 2018) a inregistrat o valoare medie de 3,75% (valoare mai mare cu 0,37 puncte procentuale fata de cea inregistrata in exercitiul anterior). De asemenea, peste 97% dintre participanti anticipeaza o majorare a ratei inflatiei in urmatoarele 12 luni.

Sunt de remarcat (consistente cu anticipatiile de majorare a ratei inflatiei) anticipatiile de majoare a ratelor de dobanda la leu atat pentru scadentele pe termen scurt (3 luni), cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), 95%, si respectiv 92% dintre participantii la sondaj anticipand aceasta evolutie. Astfel rata medie a ROBOR cu scadenta de 3 luni anticipata peste 12 luni este 3,21% (comparativ cu o valoare de 3,25% inregistrata in exercitiul anterior), iar yield-ul la obligatiunile suverane denominate in lei cu scadenta de 5 ani este de 4,48% (valoare relativ similara cu cea inregistrata in exercitiul anterior). Ca urmare, pentru scadentele pe termen scurt, sunt in continuare anticipate dobanzi real negative.

Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de catre CFA Romania in luna mai 2011 reprezentand un indicator prin care doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor finaniari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.


Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenelor CFA.

Indicatorul de incredere macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la:

  • Conditiile curente – referitoare la mediul de afaceri si piata muncii;
  • Anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul indicatorului de incredere macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.

Titlul CFA este unul dintre cele mai prestigioase din lume in randul profesionistilor din domeniul financiar. Administrat de catre CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregateste si testeaza candidatii in domeniul eticii si standardelor profesionale, analizei situatiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei si evaluarii diverselor instrumente financiare si de investitii.

Astazi, in lume exista peste 140.000 de detinatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliati la cele 147 societati membre ale CFA Institute.

CFA Romania are în prezent peste 215 de membri, majoritatea detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA®) sau candidati pentru unul din cele 3 nivele ale examinarii care conduce la acordarea acestui titlu. Profesionistii care sunt membri CFA Romania lucreaza pentru institutii de reglementare, institutii supranationale, institutii bancare, firme de asigurari, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta, sectorul public, institutii de invatamant, companii care activeaza in diverse sectoare economice etc.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Nu poate fi adevărat! Noul program de guvernare va slobozi pe străzi un nou val de lapte și miere – iar se vor împotmoli mașinile și oamenii vor avea nevoie de cizme de cauciuc!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Nu poate fi adevărat! Noul program de guvernare va slobozi pe străzi un nou val de lapte și miere – iar se vor împotmoli mașinile și oamenii vor avea nevoie de cizme de cauciuc!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: