sâmbătă

20 aprilie, 2024

13 decembrie, 2016

merkel-hollandeCancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande au declarat marți că vor vota pentru prelungirea sancțiunilor impuse Rusiei din cauza conflictelor separatiste din estul Ucrainei și anexării Crimeei.

„Va fi necesar ca sancțiunile împotriva Rusiei să fie prelungite”, a spus Merkel, după întâlnirea pe care a avut-o marți la Berlin cu președintele Hollande, înainte de summitul de joi al Consiliului European.

„Trebuie să facem în continuare astfel încât să fie aplicate acordurile de la Minsk”, a explicat și Hollande, precizând că, dacă acest lucru nu se va întâmpla, atunci trebuie continuat sistemul de sancțiuni, „chiar dacă aceasta nu este formula care trebuie să fie permanentă”.


Sancțiunile au fost impuse Moscovei în iulie 2014, după distrugerea zborului MH17 al Malaysia Airlines deasupra estului separatist al Ucrainei. Ele  vizează sectoarele energetic, de apărare sau bancar, au fost cu regularitate prelungite în ultimii doi ani.

Sancțiunile fac obiectul unor dezbateri printre statele membre, în special în Italia, deoarece ele au atras măsuri de răspuns din partea Rusiei care îi afectează în special pe agricultorii europeni.

La cel de-al 18-lea summit UE – Ucraina, desfășurat la Bruxelles, la sfârșitul lunii noiembrie, președintele Consiliul European, Donald Tusk, a anunțat că sancțiunile UE împortiva Moscovei vor fi extinse, cel mai probabil pentru încă șase luni.

Acest lucru urmează să fie discutat la summitul Consiliul din 15 – 16 decembrie.

Pachet de peste 300 de milioane de euro pentru programe de combatere a corupției și reformare a administrației publice


La summitul UE – Ucraina a fost semnat un pachet de peste 300 de milioane de euro pentru mai multe programe destinate combaterii corupției, reformei administrative și consolidării statului de drept.

Combaterea corupției (15 milioane euro)

  • Prin noul program se intenționează întărirea capacității de investigare și sancționare ale noilor instituții anticorupție.
  • Programul va fi implementat de agenția daneză DANIDA
  • tot din aceste fonduri va fi finanțat și un grup de consilieri externi care să ajute Rada (parlamentul ucrainean) să revizuiască legislația referitoare la combaterea corupției
  • vor fi ajutate administrațiile locale care sunt pregătite să coopereze cu societatea civilă și media pentru a introduce măsuri anticorupție la nivel de regiuni și municipalități

Reforma administrației publice (104 milioane euro)

UE a acceptat să susțină strategia guvernului ucrainean de a dezvolta progresiv independența și profesionalizarea corpul funcționarilor publici.

În următorii patru ani, UE va furniza parte din fondurile necesare pentru modernizarea serviciilor publice și pentru recrutarea unei noi generații de funcționari publici.

Ucraina dorește să aplice un proiect – pilot pentru modernizarea unor ministere precum cel al industriei, agriculturii și infrastructurii, proiect ce va fi sprijinit de UE.

Statul de Drept (52,5 milioane euro)

Programul va susține reformarea sistemului judiciar și a poliției și reforma din sectorul securității civile.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: