vineri

29 martie, 2024

28 aprilie, 2018

O zi după plecarea preşedintelui francez Emmanuel Macron din SUA, la Casa Albă a sosit vineri cancelarul german Angela Merkel. Analişti politici spun că vizitele celor doi lideri au fost astfel organizate, încât ar trebui să fie văzute ca o abordare europeană orchestrată.

Financial Times scrie însă că Europa nu pare să fi avut succes în a influența deciziile lui Donald Trump chiar dacă întâlnirea cu Angela Merkel a fost una aparent cordială.

Întâlnirile cu liderii europeni au avut loc în contextul în care, peste doar două săptămâni, Statele Unite vor decide dacă se retrag sau nu din acordul nuclear cu Iranul, iar săptămâna viitoare vor anunța dacă prelungesc exceptarea UE de la tarife impuse unor mărfuri.


„Trebuie să ne asigurăm că acest regim sângeros nu ajunge nici măcar în apropierea armelor nucleare şi că Iranul opreşte proliferarea rachetelor periculoase şi sprijinul pentru terorism. Oriunde mergi în Orientul Mijlociu, oriunde este o problemă, este şi Iranul. Pe măsură ce eradicăm ce a mai rămas din ISIS în Siria, trebui să ne asigurăm că Iranul nu profită de succesele noastre”, a declarat președintele Donald Trump la conferința de presă comună.

„Când Marea Britanie, Franţa şi Germania au lucrat cu colegii americani au ajuns la un rezultat. Vom vedea acum ce decizii vor lua partenerii noştri americani. Întreaga regiune are o foarte mare importanţă pentru noi, pentru că nu este la mii de kilometri distanţă, aşa cum este cazul, de exemplu, între Statele Unite şi Siria. Siria şi Iranul sunt ţări care sunt la noi în prag. Este un lucru extrem de important pentru noi şi vom continua să purtăm discuţii pe acest subiect”, a precizat Angela Merkel.

Angela Merkel a mers pentru a doua oară la Casa Albă, dar prima dată după obținerea – destul de dificilă – a unui nou mandat de cancelar, cel de-al patrulea.

Deplasarea Angelei Merkel la Washington, care durează doar o zi, are loc după vizita de stat de trei zile în capitala SUA a preşedintelui francez Emmanuel Macron, care în pofida „complicităţii” afişate cu liderul de la Casa Albă nu pare, scrie AFP, să fi reuşit să obţină concesii în două importante dosare – acordul nuclear iranian și taxele vamale.


Trump a impus recent taxe de 25% asupra importurilor de oţel şi de 10% asupra celor de aluminiu, acuzându-şi partenerii comerciali de practici neloiale. Însă a scutit Uniunea Europeană de la aceste taxe până la 1 mai.  Scutirile, au semnalat americanii, vor fi prelungite doar dacă Statele Unite vor obţine concesii, evocând mai ales sectorul automobilelor.

Cancelarul german îşi face însă puţine iluzii în acest dosar spinos, semnificativ fiind faptul, scrie DPA, că niciun semnal nu a fost transmis în acest dosar în declarațiile oficiale.

Celălalt obiectiv al lui Merkel era să încerce să-l convingă pe preşedintele american că acordul în dosarul nuclear iranian este necesar să fie păstrat.

Însă, odată cu apropierea datei-limită de la 12 mai, semnalele sunt puţin încurajatoare, iar Donald Trump pare gata să „rupă” acordul negociat de predecesorul său democrat, Barack Obama, insistând pentru rediscutarea documentului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: