vineri

19 aprilie, 2024

9 martie, 2016

angela filoteModelul de creștere economică al României nu sprijină creșterea bunăstării cetățenilor, este de părere Angela Filote, șeful reprezentanție Comisiei Europene (CE) în România.

Paradoxal, România se află atât în topul statelor cu cea mai mare creștere economică de la nivel european cât și în topul celor mai sărace state din Uniune, a punctat Filote, adăugând că productivitatea scăzută și lipsa investițiilor sunt elementele cheie care justifică acest paradox. Șefa CE în România susține că instituția este îngrijorată cu privire la evoluția deficitului bugetar.

”Citind acest raport de țară observăm o situație paradoxală în România. România este în topul creșterii economice în Uniunea Europeană. În același timp, România este în topul sărăciei în Uniunea Europeană. Asta mie îmi spune că modelul actual din România nu lucrează în interesul cetățeanului pentru că deși țara crește, cetățeanul rămâne la fel de sărac, or acesta nu este un model de creștere pe care trebuie să îl încurajăm ca un model sustenabil, durabil și care duce la acea aspirație pe care o au toți cetățenii, de a trăi mai bine”, a declarat Angela Filote, cu ocazia lansării Raportului de Țară în cadrul Semestrului European. Documentul a fost publicat săptămâna trecută și a fost prezentat miercuri Consiliului și Parlamentului European.


Angela Filote a subliniat că un element cheie care justifică acest paradox este productivitatea scăzută a economiei românești, bazată pe costuri și salarii mici. Un alt aspect semnalat de Filote se referă la tăierea investițiilor pentru echilibrarea finanțelor publice.

”Dacă ne uităm la analiza făcută în cadrul Comisiei Europene, aceasta este o competitivitate bazată pe cost, nu pe calitate, pe costuri foarte mici, nu pe calitate foarte mare. Aceste costuri foarte mici se bazează pe salarii mici ale cetățenilor. Și atunci începe să se explice acest paradox din care îmi doresc ca România să iasă astfel încât să aibă un model de creștere economică care să sprijine acea relansare”, a declarat șefa reprezentanței CE în România.

Ea a punctat totodată îngrijorarea Comisiei cu privire la evoluția deficitului bugetar, estimat să atingă 3% din PIB în acest an, de aproape trei ori mai mult decât în 2015, dar și să se apropie de nivelul de 4% din PIB în 2017.

”Dacă ne uităm la criteriile de deficit bugetar, unde România încă stă foarte bine și spun încă pentru că la nivelul Comisiei Europene suntem foarte îngrijorați de trendul care se prefigurează, observăm că această disciplină financiară și fiscală s-a bazat pe tăierea cheltuielilor, nu pe creșterea veniturilor, deci au avut de suferit investițiile. Victima, dacă vreți, a acestei discipline financiare a reprezentat-o investițiile”, a precizat Angela Filote.

deficit
Sursă: Raport de țară// Comisia Europeană

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: