joi

28 martie, 2024

6 august, 2017

Primarul general Gabriela Firea pare că a convins guvernul PSD-ALDE să treacă ELCEN, cel mai mare producător de energie termică din România, transformat după Revoluție în una dintre ”găurile negre” ale economiei, în subordinea Consiliului General al Primăriei Capitalei.

Nu este deocamdată clar dacă mișcarea se va mai produce în această vară– guvernul dorea să emită o Ordonanță de Urgență în acest sens, dar pentru asta era nevoie de convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară, căci guvernul Tudose nu a primit abilitare să legifereze în acest domeniu în perioada de vacanță parlamentară.

(Citiți și: Premierul Tudose cere PSD o sesiune extraordinară pentru trecerea ELCEN la Primăria Capitalei)

Tandemul Tudose-Firea aștepta ca sesiunea să fie convocată în ultima săptămână din iulie, dar Liviu Dragnea a decis că mișcarea mai poate să aștepte.

(Citiți și: Sesiunea extraordinară se amână la o dată care va fi comunicată ulterior)


Ce este însă clar Andreei Paul, fost deputat PNL și actual președinte al think-tank-ului INACO, este că transferul acțiunilor ELCEN la Primărie nu are nimic de-a face cu ”gramatica economiei”.

Andreea Paul a analizat proiectul de ordonanță lucrat la guvern și a ajuns la concluzia că Gabriela Firea are un scop politic atunci când insistă să primească atribuții asupra companiei responsabile cu încălzirea Capitalei: dacă încălzește cetățenii Bucureștiului, primarul Firea va face pasul pentru alegerile prezidențiale, nu contează cu ce costuri.

Textul scris de președintele INACO:

”Modul de redactare al acestui OUG este o poezie care nu are de-a face cu gramatica economiei.


RADET are o datorie de peste 700 de milioane lei către ELCEN, iar Elcen are o datorie de peste 400 de milioane de lei către Romgaz. Or, în acest OUG nu se abordează deloc tema participării acestor companii de stat și modul de închidere sau de preluare a datoriilor.

Trecerea ELCEN la PMB mai ridică câteva riscuri majore:

  • Nu știm care este programul de management al primăriei
  • Nu știm care va fi noua structură decizională și de lucru
  • În România, majoritatea CET-urilor trecute în subordinea primăriilor sunt astăzi falimentare. Fraudele nu au lipsit. Dimpotrivă! De la Botoșani până la Brașov sau Oradea, în orice alt colț al țării, găsiți astfel de cazuri investigate azi de instituțiile anti-corupție

Soluția corectă era trecerea Elcen de la guvern la Primărie, cu condiția ca cea din urmă să vină cu un plan de management foarte bine definit, profesionist și depolitizat, pentru următorii 4-5 ani, pentru întregul sistem de utilități publice locale.

O astfel de abordare s-ar apropia de modelul nemțesco-austriac de organizare și gestiune a așa-numitelor „stadtwerke” ca niște ateliere de utilitați ale marilor orașe. În Viena, de pildă, s-a format acest Wiener holding care deține termocentralele, energia electrică, apă, canal etc.

Însă, nici nemții, nici austriecii nu au privatizat rețelele de distribuție, ci doar furnizarea și producția. Când economiile lor nu funcționează bine, acestea absorb chiar și forța de muncă disponibilă și neocupată din marile orașe, funcționând nu doar cu scopul furnizării inteligente de utilități la costuri acceptabile pentru puterea de cumpărare locală, dar și ca supape sociale.

Prețul curentului electric, de exemplu, este mai scump în Austria pentru populație decât pentru companii. La noi e invers. Mai mult decât atât, toate companiile incluse sau atașate ca furnizori acestui holding au limite de profit de 6% (un profit decent pentru o economie dezvoltată), astfel încât banii să fie investiți în modernizarea permanentă a sistemelor de utiliăți publice urbane.

Este un model de managament sub autoritatea primăriilor marilor oașe, dar cu un plan de management bine definit și integrat. La cum arată lucrurile acum la noi suntem departe de acest model de organizare dovedit eficient în vest și peticim pe ici-colo.”

Dorința Primăriei Capitalei de a avea autoritate asupra ELCEN nu este nouă- a încercat și fostul primar general Sorin Oprescu, care propunea în 2013 privatizarea după ”modelul ApaNova”.

(Citiți și: Guvernul transferă ELCEN la Primăria Capitalei)

Un prim pas în acest sens a fost făcut printr-o decizie CGMB din 2012 de fuziune a RADET- companie din subordinea Primăriei- cu ELCEN. Decizia urma să fie aprobată, spunea Sorin Oprescu, în ședință a Guvernului Ponta în martie 2013.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: