sâmbătă

20 aprilie, 2024

9 iunie, 2017

Adrian Diță, președintele abia numit al Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), a decis schimbarea întregii conduceri a instituției, operând și reorganizarea radicală a acesteia.

ANCOM are în supraveghere o piață de circa patru miliarde de euro.

Reorganizarea ANCOM cuprinde aproape 20 de înființări de direcții, departamente, servicii și birouri, care vor prelua rolul altora deja existente. Operațiunea este descrisă de 49 de articole în decizia semnată joi de președintele ANCOM.


Printre altele, a fost înfiinţată şi o structură denumită „Cabinetul Preşedintelui”, în care sunt prevăzute 13 posturi – un director de cabinet, 10 consilieri şi două posturi de asistent manager.

Primul pas fusese făcut prin scoaterea Președinției din procesul de numiri de la ANCOM

Adrian Diță a preluat conducerea instituției în cursul lunii mai de la Cătălin Marinescu, după ce Guvernul a modificat legea de organizare a instituţiei prin ordonanţă de urgenţă, pentru a putea numi noul preşedinte fără implicarea preşedintelui României.

OUG nr. 33/2017, prin care a fost schimbată procedura numirii conducerii ANCOM a fost adoptată de Guvernul Grindeanu pe 27 aprilie, fără să mai aștepte punctul de vedere cerut Consiliului Legislativ. Avizul venit a doua zi, deși favorabil, sublinia faptul că proiectul de OUG nu prezenta elementele din care să reiasă existența situației extraordinare și nici explicarea urgenței reglementării.

Președintele Klaus Iohannis a criticat ordonanța, spunând că „seamănă izbitor cu speța Ordonanței 13 (prin care s-a încercat schimbarea codului penal, n.r.). Acest Guvern, din păcate, încă nu a înțeles foarte bine care este rolul lui în arhitectura constituțională. Nu legalitatea a fost problema și la această ordonanță cu ANCOM, ci oportunitatea, lipsa totală de transparență în decizie și felul în care s-a pus problema”, a declarat șeful statului.


În mandatul premierului Victor Ponta, Guvernul a mai încercat schimbarea lui Cătălin Marinescu, unul dintre cei mai experimentaţi oficiali români pe această piaţă,  dar operaţiunea a eşuat după ce Klaus Iohannis a fost ales preşedinte al României. Sub conducerea lui s-a desfăşurat prelugirea licenţelor pe piaţa de telefonie mobilă, una dintre cele mai mari licitaţii din istoria României, prin care statul a încasat peste 700 milioane euro.

Adrian Diță are 52 de ani şi o experienţă de 15 ani în industria de telecom, dintre care patru ani în vânzări şi 11 ani pe segmentul de relaţii guvernamentale. A lucrat pentru grupul Telekom România din 2015.
ANCOM are un buget de aproape 359 milioane de lei, în acest an . La finalul anului 2016, potrivit raportului anual, autoritatea avea un total de 609 angajați din care 555 angajați cu studii superioare

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: