vineri

29 martie, 2024

29 iulie, 2016

sange transfuzieO femeie în vârstă de 39 de ani se află în comă, după ce i s-a făcut o transfuzie greșită  la Spitalul CF2 din București. Femeia avea grupa de sânge 0, dar i s-a administrat sânge pentru grupa AB4.

Pacienta suferea de cancer de col uterin în fază incipientă și a fost operată luni.

La 24 de ore de la intervenție a început hemoragia internă gravă care a ținut până joi, iar ulterior femeia a intrat înfăcut depresie pulmonară.


Pacienta a auzit că i s-a administrat sânge AB4 și le-a spus cadrelor medicale de la CF2 că ea are grupa 0, înainte ca starea sa să se agraveze.

Personalul care s-a ocupat de femeie a negat eroarea medicală, până joi seara, când niște asistente au recunoscut că i s-a administrat o altă grupă de sânge decât cea necesară.

Cătălin Manea, soţul femeii aflate în comă,a declarat că partenera sa de viaţă a fost stabilizată în cele din urmă de doi medici de la Spitalul Fundeni, dar că în prezent starea ei este critică.

Bărbatul dorește transferarea soției sale de la Spitalul CF2:


„Se pune problema de lipsă de încredere. Nu mai pot să o las aici, mai bine o las în stradă. Nu mă interesează instanţa, banii, nimic! Mă interesează doar ca aceste persoane să nu mai pună niciodată mâna pe vreun pacient”, a declarat vineri bărbatul.

Anchetă

Ministerul Sănătății confirmă că există indicii potrivit cărora ar fi fost determinată greșit grupa de sânge:

„În momentul de faţă Inspecţia Sanitară efectuează verificări ale întregii documentaţii aferente pacientei. Vorbim de foaia de observaţii, de registrele de transfuzii, tot ce are legătură cu acest lucru.

Deocamdată indiciile arată – ancheta nu e finalizată, de asta spun indicii -, toate bănuielile duc către o greşeală la determinarea grupei. În speţă că determinarea grupei şi incompatibilitatea au fost determinate pentru o pacientă iar apoi, tranfizia pe baza acelor analize a fost efectuată unei alte paciente.

Ancheta este în curs, Inspecţia Sanitară verifică, după cum am spus, toate documentele. Ce pot să vă confirm deocamdată 100% este că unitatea de transfuzii a spitalului nu are autorizaţie de funcţionare. Ceea ce înseamnă însă nu neapărat că aceasta este o consecinţă directă a posibilei erori. Spun posibile pentru că nu s-a dovedit deocamdată, avem doar indicii care duc în această direcţie”, a explicat Laurențiu Colintineanu, purtător de cuvânt al MS, într-o intervenție telefonică la Digi24.

Inspecția Sanitară a declanșat vineri un control la Spitalul Clinic CF 2, pentru averifica acuzațiile apărute în presă.

Conducerea unității nu a anunțat nicio instituție după ce a constatat existența unui posibil malpraxis ce pune în pericol viața unei paciente.

Spitalul CFR

CF 2 face parte din rețeau spitalelor CFR și este subordonat Ministerului Transporturilor, nu Ministerul Sănătății sau administrației locale.

CF 2 s-a mai aflat în centrul unui scandal de proporţiim în 2010, . În urmă cu șase ani, două paciente au fost infectate cu germeni gram negativi în timpul unor intervenţii chirurgicale realizate în această unitate medicală.

Al doilea caz în ultimele 6 săptămâni

Este al doilea caz de malpraxis cu transfuzie de sânge dintr-o altă grupă. În luna iunie, o femeie de 68 de ani a murit la Spitalul de Arși din București, după ce i-a fost administrat sânge din altă grupă decât cea pe care o avea, din cauza identificării greșite a grupei.

Managerul spitalului și-a dat demisia, iar medicul de gardă și asistenta care s-au ocupat de caz au fost amendați de inspectorii sanitari cu 1.600 de lei.

Identificarea greșită a grupei de sânge a fost făcută de asistenta de serviciu, iar medicul de gardă a fost cel a stabilit administrarea de sânge din grupa A pozitiv. Pacienta avea grupa B pozitiv.

A doua zi după transfuzie, femeia a intrat în șoc posttransfuzional și, după o săptămână, ea a murit. În mod normal, dacă este depistat imediat, șocul posttransfuzional poate fi tratat.

Și acolo s-a încercat mușamalizarea cazului – transfuzia greșită a fost făcută pe 13 iunie, după o săptămână femeia a murit, iar raportarea incidentului a avut loc abia pe 27 iunie.

În acest moment, malpraxisul este anchetat de procurori, ei urmând să stabilească dacă există o legătură cauzală directă între eroare și deces. Medicii de la Spitalul de arși neagă faptul că sângele din altă grupă ar fi provocat moartea femeii.

De asemenea, autoritățile sanitare au decis închiderea Unității de transfuzii a Spitalului de Arși care, oricum, funcționa fără autorizație de mai bine de un an.

”Inspecția Sanitară a luat decizia de suspendare a activității unității de transfuzii de la Spitalul de Arși. Înseamnă că Spitalul nu mai poate face transfuzii cu personalul propriu, ci pentru pacienții care necesită sânge sau produse sanguine, acesta vine direct de la Centrul de Transfuzii împreună cu toate testele premergătoare administrării de sânge. Între timp, s-au început demersurile pentru reautorizarea acestei unități”, explicat la vremea respectivă Laurențiu Colintineanu, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: