luni

15 aprilie, 2024

17 august, 2016

sky news trafic armeTrei membri din echipa Sky News care a realizat reportajul despre traficul de arme din România au fost puși sub urmărire penală pentru săvârșirea infracțiunii de comunicare de informații false care pot afecta securitatea națională.

Procurorii DIICOT i-au pus sub urmărire pe 11 august, potrivit documentului prin care instanța și-a motivat decizia de arestare preventivă a celor trei români care ar fi jucat rolul de traficanți.

Dacă vor fi condamnați, Ramsay Stuart și ceilalți doi jurnaliști britanici riscă cinci de închisoare, potrivit Articolului 404 din Codul Penal:


“Comunicarea de informaţii false. Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani”.

Curtea de Apel București: Cei trei jurnaliști britanici știau că datele prezentate de ei nu sunt reale

„S-a reținut în referat că (…), prin toate datele și informațiile comunicate verbal și surprinse ca atare în materialul video al postului Sky News, ce au fost răspândite prin intermediul a numeroase alte posturi de televiziune și componente mass-media, inclusiv în mediul virtual, cunoscând caracterul fals al acestora (și anume faptul că persoanele din video nu erau traficanți de arme, ci doar vânători, iar armele manipulate și prezentate de aceștia erau arme de vânătoare deținute legal) s-a pus în pericol securitatea națională, iar respectiva faptă constituie infracțiunea de comunicare de informații false. (…)

Totodată, s-a reținut faptul că membrii echipei postului de televiziune Sky News din Marea Britanie, și anume cetățenii britanici R.S.R., S.C.S., S.J., cu intenție, au comunicat și răspândit în mediul virtual și prin mass-media, știri și informații false referitoare la presupusul trafic de armament din România, deși cunoșteau că aceste știri nu sunt reale„, se menționează în motivarea Curții de Apel București (CAB), prezentată de Agerpres.

„Reportajul ar fi putut discredita imaginea României”

„Nu în ultimul rând, judecătorul apreciază că, în lipsa unei intervenții rapide și eficiente a autorităților române, toate aceste aspecte ar fi rămas în memoria publică așa cum autorii acestora au dorit să le înfățișeze.


În lipsa unei reacții proporționale din partea statului, așa-zisa faptă de trafic de armament prezentată de postul de televiziune (…) ar fi rămas în atenția opiniei publice, naționale și internaționale, așa cum s-a dorit inițial, prezentând astfel o imagine total distorsionată, imaginară și de natură a discredita imaginea României, dar și a statului, în particular”, se mai arată în motivare.

Reportajul Sky News, o înscenare, au acuzat procurorii

Cei trei români care apar în reportajul cu traficanți de arme realizat de Sky News – Aurelian Mihai Szanto, Attila Csaba Pantics și Levente Pantics – au fost arestați preventiv vineri seara.

Ei sunt acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și comunicarea de informații false.

Cei trei apar într-un reportaj al televiziunii britanice Sky News despre traficanții de arme din Europa de Est. În filmarea respectivă, ei poartă cagule și sunt prezentați ca vânzători ilegali de arme militare dispuși să-și vândă marfa oricui, inclusiv teroriștilor.

Din dosarul instrumentat de DIICOT reiese că investigația jurnalistică este de fapt o înscenare, iar cei trei ar fi fost plătiți de jurnaliștii britanici cu 2.000 de euro pentru a juca rolul de traficanți.

Comisie rogatorie

Procurorii DIICOT care anchetează cazul au solicitat deja audierea britanicilor prin comisie rogatorie (ei urmează să răspundă la întrebările puse de autoritățile române prin intermediul procurorilor englezi).

stuart ramsayAvocatul lui Attila Csaba Pantics a declarat vineri că va cere un test poligraf pentru jurnalistul Stuart Ramsay (foto), cel care a condus echipa Sky News.

“Dacă domnul Stuart Ramsay va fi adus în fața autorităților judiciare române, noi solicităm și efectuarea unui test poligraf, un detector de minciuni, să vedem cine minte, pentru că eu cred foarte tare că domnul Csaba Pantics este foarte sincer. Și el este dispus să fie supus testului poligraf. L-am întrebat și nu este nicio problemă”, a spus avocatul.

Jurnalistul britanic Stuart Ramsay, cel care a realizat materialul, susține în continuare că tot ceea ce au filmat este autentic, neregizat, iar televiziunea Sky News a anunțat că nu are motive să pună în discuție credibilitatea echipei sale.

Mai multe elemente care au apărut până acum în anchetă fac neverosimilă varianta britanicilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: