duminică

21 aprilie, 2024

19 ianuarie, 2016

Anca_Dragu_PaliuExporturile, consumul şi investiţiile sunt cele trei motoare ce vor asigura creşterea economică de 4,1% din PIB în 2016, a precizat Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice, în cadrul conferinței Euromoney care are loc la Viena.
Ea a arătat că măsurile de relaxare fiscală prevăzute de noul Cod Fiscal, cum ar fi reducerea TVA la 20% şi reducerea impozitului pe dividende la 5%, vor merge în consum, dar şi în investiţii.

„Suntem încrezători că aceşti bani suplimentari care vor sta în economia României în 2016 se vor duce în investiţii. De aceea suntem încrezători că exporturile, consumul şi investiţiile sunt, împreună, motoare pentru creştere în România în 2016″, a precizat Anca Dragu, adăugând că „cifrele macroeconomice arată bine pentru România. Cred că sunt mulţi miniştri de Finanţe care mă invidiază. Pentru 2016 vedem creşterea economică la 4,1% din PIB, peste media din Uniunea Europeană. Acest nivel este consistent cu anul anterior şi a fost confirmat şi de alte instituţii prin urmare ne simţim confortabili cu aceste cifre”.

Ministrul Finanţelor a precizat totodată că principalul risc pe care îl vede la adresa economiei României este o încetinire a creşterii economice din Uniunea Europeană. Chiar şi aşa, Dragu este de părere că cererea internă ar putea compensa în situaţia în care riscurile externe se vor materializa.


„Riscul ar fi o creştere economică lentă în UE, având în vedere că UE este principalul partener comercial al României. Acest lucru ar avea un impact asupra creşterii economice a României. Suntem însă încrezători. Cererea externă ar putea fi mai scăzută decât cea anticipată. Cred că avem suficiente resurse interne. Cererea internă ar putea compensa o potenţială scădere a cererii externe”, a explicat Anca Dragu.

Ea a precizat totodată că sistemul bancar din România este într-o situaţie financiară bună, dar şi că Finanţele ar putea alege să realizeze o emisiune de eurobonduri „mai devreme decât mai târziu” pentru a beneficia de randamentele bune disponibile la ora actuală.

„Avem intenţia de a ieşi pe pieţe, desigur. Avem un total de finanţat de 70 de miliarde de lei, care reprezintă în jur de 9,4% din PIB”, a precizat ministrul Finanţelor.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: