joi

25 aprilie, 2024

6 septembrie, 2017

Într-un raport de politici realizat pentru Consiliul European pentru Relații Internaționale (ECFR) de către analistul Mark Galeotti (foto), România este considerată un stat cu instituții slabe, ce are un nivel mediu de vulnerabilitate în fața măsurilor active luate de Rusia în războiul politic purtat cu lumea Occidentală.

Documentul, intitulat ”Controlul haosului- cum își administrează Rusia războiul politic în Europa”, publicat în august de către ECFR, consideră Bulgaria și Grecia ca fiind ”state capturate” de Rusia.

Potrivit analizei, Rusia desfășoară și încurajează ”măsuri active” în Europa cu scopul de a destabiliza și de a provoca confuzie în rândul guvernelor și societăților europene.

(Descărcați AICI analiza ECFR)


Aceste măsuri sunt de cele mai multe ori unele conjunhcturale și sunt adaptate condițiilor locale. Mark Galeotti consideră că nu există o strategie de ansamblu, ci doar dorința de a slăbi Uniunea Europeană și NATO pentru a crea un mediu favorabil Moscovei.

În analiză se afirmă că Rusia folosește o gamă largă de actori pentru a-și atinge obiectivele, de la oficiali ai statului până la mijloace de informare în masă, cu ajutorul amenințărilor militare, lobby pentru afaceri și spioni.

Rusia urmărește scopuri diferite în fiecare stat european, iar amploarea acestora este determinată de doi factori: cât de puternice sunt instituțiile statului respectiv și cât de ușor, sau de greu, pot fi vulnerabilizate de influența Rusiei.

Autorul studiului consideră că există un efort de coordonare a anumitor operațiuni, iar centrul de control și comandă se află în interiorul Administrației Prezidențiale.


Mark Galeotti afirmă că Europa nu trebuie să renunțe la speranța că poate convinge Moscova să își schimbe practicile politice, însă avertizează că în primul rând trebuie să se concentreze pe anihilarea propriilor vulnerabilități.

”Să repari acoperișul este mult mai eficient decât să speri că ploaia se va opri”, scrie Mark Galeotti. Printre ”reparațiile” recomandate de Galeotti se numără contracararea derapajelor democratice evidente în anumite zone ale continentului.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: