joi

18 aprilie, 2024

7 decembrie, 2017

Sectorul bancar şi cel energetic vor fi cele mai atractive în 2018 pentru investitorii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), mai ales ca urmare a dividendelor generoase în cazul companiilor energetice, spune una dintre concluziile unei reuniuni a analiştilor de piaţă de capital, găzduită de BVB marţi.

Principalul motor al atractivităţii bursiere de anul viitor, dividendele, va funcţiona la turaţie maximă, sub presiunea impusă de guvern companiilor sale, toate cele energetice (cu excepţia Hidroelectrica) fiind listate la Bursă. Dividendele vor asigura randamente mari.

„Ne putem aștepta ca distribuția dividendelor de 90% din profit să fie de actualitate și în 2018, ceea ce ar însemna niște randamente potențiale destul de mari: Transgaz (TGN) are ponțential undeva la 13% randament al divendelor raportat la prețul din piață la momentul de față, Romgaz (SNG) și Nuclearelectrica (SNN) au potențial de peste 10%, cu condiția ca ultimul trimestru din 2017 să aducă rezultate asemănătoare celor din ultimul trimestru din 2016”, a estimat Marius Pandele, analist al casei de brokerak Prime Transaction.


Peste 50% din randamentul mediu anualizat al companiilor listate la BVB vine din dividende, potrivit lui Mihai Căruntu, senior analist piața de capital în cadrul Băncii Comerciale Române. „Acest lucru presupune un raport rentabilitate-risc mai atractiv față de alte piețe din Europa Centrală și de Est”, spune Mihai Căruntu, care estimează un randament mediu al dividendelor de 6-7% pentru principalele titluri listate la BVB.

Astfel, „Bursa de Valori București confirmă statisticile piețelor mature”, a conchis Mihai Căruntu.

Sectorul bancar va fi atractiv la bursă în 2018, pentru că este subevaluat de cotații, potrivit Grațianei Ordean, analist financiar senior în Banca Transilvania,

„Considerăm că sectorul în sine e subevaluat. Spre exemplu, în 2007 creditele erau puțin peste nivelul depozitelor, iar acum creditele sunt mult sub acest nivel, la aproape 70%, deci mă aștept ca acest sector să beneficieze de revenirea economică,” a spus Grațiela Ordean.


Sectorul energetic va fi atracttiv nu numai din cauza stimulentului local al dividendelor ci şi a tendinţei de scumpire a energiei.

„Uitându-ne la cerere și ofertă pe plan internațional, e mai degrabă de așteptat să nu asistăm prea curând la o perioadă de prețuri scăzute ale petrolului, de 30-40 de dolari pe baril. Astfel, companiile petroliere vor face profituri și vor relua investițiile”, crede Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al casei de brokeraj Tradeville.

Indicii

Analiştii consideră că indicii bursieri vor evolua spre maximele istorice înregistrate înainte de criză. „În măsura în care suporturile actuale se mențin, am putea vedea indicele BET tinzând spre 9.000 de puncte în următoarele 12 luni”, crede Grațiana Ordean. Tot la creșteri se așteaptă și Ovidiu Dumitrescu, care consideră că piața de capital va evolua în direcția maximelor istorice.

La finalul lunii noiembrie, BET, indicele principal al pieței, care măsoară evoluția celor mai lichide 13 companii listate la BVB, a reușit să mențină un plus de aproape 10 procente și a închis luna la un nivel de 7.796 puncte, cu 700 de puncte peste nivelul la care începuse anul 2017.

După primele 11 luni, indicele BET-TR, care include și dividendele acordate de companiile din BET, a avansat cu aproape 20% și a închis ultima ședință din noiembrie la un nivel de 10.483 puncte.

Listările

Două listări mult visate de investitori români s-au realiyat în ultima perioadă, ceea ce alimenteayă optimismul brokerilor că vor urma şi altele.

„Dacă mă întreba cineva acum un an, nu bănuiam că vom avea cinci listări în 12 luni. Îmi amintesc că acum 4-5 ani se vehicula că MedLife (M) se va lista la Varșovia sau Londra și puțini se așteptau să vadă această listare la București,” a spus Mihai Căruntu.

Mai mult, s-a listat şi DIGI Communication (DIGI), la care abia dacă putea spera BVB

„Anul acesta s-au listat multe companii la BVB și se remarcă o tendință către listări care poate să continue și să se autoreplice în 2018,” a spus şi Marius Pandele.

Doar 16 companii din top 100 cele mai valoroase din România sunt listate la Bucureşti, potrivit calculelor ZF.ro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: