vineri

29 martie, 2024

29 august, 2014

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a început procedurile de confiscare a terenurilor şi clădirilor Grivco şi Antena, şi raportează periodic către DNA stadiul procesului de trecere în proprietatea statului a imobilelor indicate în sentinţa Curţii de Apel Bucureşti.

„Noi, prin cele două unităţi teritoriale de administrare, Administraţia Sectorului 1 şi Administraţia judeţului Ilfov, am demarat procedurile de executare şi ducerea la îndeplinire a dispoziţiei deciziei Curţii de Apel. Ducem la îndeplinire această sarcină raportând periodic inclusiv DNA, care a instituit mare parte din măsurile asigurătorii, privind stadiul ducerii la îndeplinere a acestor măsuri”, a declarat pentru agenţia MEDIAFAX preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu.

Administraţia Financiară a Sectorului 1 şi cea a judeţului Ilfov au fost desemnate de către instanţă pentru efectuarea acestor operaţiuni.


Conducerea ANAF a desemnat un director general adjunct care coordonează operaţiunea, acesta având şi susţinerea de specialitate a Ministerului Finanţelor Publice, întrucât la măsurile de confiscare şi trecere în proprietatea statului procedurile ţin de minister.

„Unitatea care este desemnată să execute nu face altceva decât să solicite înscrierea la cartea funciară în baza titlului executoriu, adică decizia instanţei de judecată. Înregistrarea bunurilor respective ca fiind proprietatea Ministerului Finanţelor Publice. Pocedurile sunt în derulare, nu ştiu cu precizie cât durează”, a explicat şeful Fiscului, Gelu Diaconu.

În opinia acestuia, executarea din dosarul ICA este un caz relativ simplu pentru ANAF, întrucât procurorii au identificat şi introdus în mod foarte clar bunurile care urmează a fi executate.

„Aici nu-şi permite nimeni să nu ducă la îndeplinire (…) După părerea mea, ce este acolo este o măsură de confiscare extinsă şi confiscare în sine, care e generată de infracţiuni, nu este legată de prejudiciu în minuta deciziei. Le considerăm noi că sunt consecinţa infracţiunii, dar, separat de asta, avem un prejudiciu de 60 de milioane euro, dar pe măsuri asigurătorii vechi şi pe alea viitoare. Decizia spune că le vom indentifica”, a mai declarat Gelu Diaconu, citat de MEDIAFAX.


Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în 8 august, în dosarul ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, la opt ani, şi pe Sorin Pantiş, fost ministru, la şapte ani de închisoare.

Sentinţa din dosarul ICA cuprinde cea mai complexă măsură de confiscare pronunţată până acum în vreun dosar de acest gen, pentru recuperarea prejudiciului. Ea enumeră bunurile şi conturile identificate şi puse deja sub sechestru asigurător, dar face referire şi la bunurile şi proprietăţile ce se vor descoperi de acum înainte, în ţară şi străinătate, pe numele lui Dan Voiculescu şi al fiicelor sale, Corina şi Camelia Voiculescu, dacă nu se vor putea acoperi pagubele cu măsurile asurătorii deja stabilite.

Printre imobilele aflate pe listă se numără şi sediul posturilor Antena, iar printre sumele ce urmează a fi recuperate se află inclusiv cele încasate de familia Voiculescu de la Romtelecom, pentru închirierea spaţiilor din sediul Grivco.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: