sâmbătă

20 aprilie, 2024

22 aprilie, 2016

anaf_În primele trei luni ale anului, la bugetul general consolidat s-au încasat 49,7 miliarde de lei, în creștere cu 6% față de aceeași perioadă din 2015 și cu 7% pentru programul de încasări aferent anului în curs, reiese din datele transmise de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Veniturile colectate la bugetul de stat au fost de circa 35 de miliarde de lei, cu 7% mai mari decât anul trecut și 12% peste programul asumat pentru 2016.

  • Încasările din TVA, în ușoară scădere ca urmare a creșterii rambursărilor

ANAF a colectat în primele trei luni ale anului TVA în valoare de 14,3 miliarde de lei, cu 10% mai mult decât programul prevăzut și în ușoară scădere, 1,7% (245 de milioane de lei), față de sumele colectate în aceeași perioadă din 2015, ca urmare a unor rambursări de TVA în creștere. ANAF a returnat operatorilor economici TVA în valoare de 3,4 miliarde, cu 13,3 procente în plus față de sumele rambursate în primul trimestru al anului trecut, de circa 3 miliarde de lei.

  • Creșteri de 26% la impozitul pe profit

Ca urmare a creșterii cu 838,5 milioane de lei a viramentelor operatorilor economici, ANAF a colectat 3,9 miliarde de lei din impozitul pe profit, în creștere cu 26% față de trimestrul I din 2015 și cu 19% mai multe decât era prevăzut în programul pe anul în curs.

La această categorie sunt incluse impozitele pe dividende datorate de persoanele juridice. În 2015, acestea s-au ridicat la 62,3 milioane de lei.

  • Sub formă de impozit pe venit s-au încasat 6,6 miliarde de lei, în creștere cu 216,3 milioane de lei față de 2015. La această categorie sunt incluse impozitele pe veniturile din dividende. În 2015, acestea s-au ridicat la 1,8 miliarde de lei, potrivit datelor comunicate de Ministerul Finanțelor Publice la solicitarea cursdeguvernare.ro.
  • Încasările din accize au crescut cu 8%, ajungând la 6,2 miliarde de lei.
  • Încasări sub program la sănătate și la asigurările sociale de stat (pensii)

La bugetul Fondului naţional unic pentru asigurări de sănătate s-au colectat 5,35 miliarde de lei, în creștere cu 4% față de perioada similară a anului 2015, însă cu 2% mai puțin decât programul stabilit. În acest buget sunt incluse contribuţia datorată pentru medicamentele finanţate din bugetul Fondul naţional unic de asigurări de sănătate şi din bugetul Ministerului Sănătăţii (taxa clawback).

Încasările de 8,91 miliarde de lei la bugetul asigurărilor sociale de stat au înregistrat o creștere cu 1% față de trimestrul I 2015, însă cu 7% mai puțin decât programul prevăzut.


”Unul dintre factorii care au influențat negativ această situație îl reprezintă creșterea volumului vărsămintelor la fondul privat de pensii (Pilonul II), determinată de creșterea cotei de contribuție la 5,1%”, se arată în comunicatul transmis de ANAF.

  • La șomaj s-au colectat contribuții de 456,3 milioane de lei, cu 14% mai mult decât în perioada similară a anului 2015.

Execuția bugetară

Din cele mai recente date ale Ministerului Finanțelor Publice (MFP) reiese că în primele două luni ale anului bugetul general consolidat a înregistrat un excedent de 788,1 milioane de lei, respectiv 0,1% din PIB, un rezultat mai slab decât în ianuarie-februarie 2015, când excedentul a fost de 2,3 miliarde de lei, respectiv 0,3% din PIB.

Cele mai semnificative creșteri pe partea de cheltuieli au fost la dobânzi (+48,4%, de la 1,2 miliarde de lei la 1,8 miliarde de lei), respectiv la cheltuieli de personal (+21,8%, de la 7,6 miliarde de lei la 9,3 miliarde de lei).

Pe partea de venituri, creșteri semnificative s-au înregistrat la impozitul pe profit (+39,3%, de la 534,3 milioane de lei la 744,4 milioane de lei) și la alte impozite pe venit, profit și câștiguri din capital (+22,8%, de la 316,1 milioane de lei, la 388,1 milioane de lei).

Din situația execuției decadale, indicator ce poate suferi modificări după prelucrarea datelor, bugetul autorităților locale înregistrau la finele lunii martie un excedent de 3,3 miliarde de lei, în vreme ce bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat și Fondul național unic pentru asigurări de sănătate înregistrau deficite.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: