joi

28 martie, 2024

30 martie, 2013

Procurorul general va putea bloca interceptările telefonice în dosarele de siguranță națională, potrivit unor amendamente adoptate de Comisia pentru drepturile omului a Senatului la un proiect de lege al Ministerului Justiției.

Proiectul de lege pentru punerea în aplicare a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale, inițiat de MJ, a primit aviz favorabil de la Comisia pentru drepturile omului a Senatului, cu amendamente.

În forma sa actuală, legea 135/2010 prevede că actul de autorizare a interceptărilor ”se emite la cererea organelor cu atribuții în domeniul sigurantei nationale, de catre procurori anume desemnati de procurorul general al României”.


În amendamentele adoptate de Comisie se prevede că propunerea de interceptare se ”înaintează procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și este examinată sub aspectul legalității și temeiniciei, în termen de 24 ce ore de la înregistrare, ori de îndată în cazurile urgente, de procurori anume desemnați de acesta”.

”Dacă apreciază că propunerea este nejustificată, procurorul o respinge prin ordonanță motivată, comunicând aceasta îndată organului care a formulat-o”, mai prevăd amendamentele.

Dacă propunerea este apreciată ca întemeiată, procurorul general o transmite, mai departe, președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție.

”Solicitarea este examinată de urgență în camera de consiliu, de unul dintre judecătorii anume desemnați de președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție”, care dispune autorizarea, dacă constată că solicitarea e justificată, mai prevede amendamentul.


Dacă se aprobă de către Parlament, amendamentele ar putea obstrucționa anumite investigații ale Direcției Naționale Anticorupție, care, în practică, invocă chestiuni de siguranță națională în dosarele de mare corupție, pentru ca organele în drept să efectueze mai rapid interceptările telefonice.

În prezent, în alte dosare decât cele de siguranță națională, procurorii au nevoie de autorizații de la judecător (Înalta Curtea sau Tribunal, după caz), pentru a efectua interceptări.

Procurorul general, cel care ar urma să primească cererile de interceptare, este propus de ministrul Justiției, avizat de Consiliul Superior al Magistraturii și numit în funcție de președintele României.

Proiectul de lege cu amendemente urmează să fie supus aprobării plenului Senatului, după primirea raportului de la Comisia juridică (de fond). Ulterior, va merge la Camera Deputaților, care este for decizional.

(Descarcă de AICI avizul Comisiei pentru drepturile omului a Senatului)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: