luni

22 aprilie, 2024

9 februarie, 2017

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) respinge insinuările potrivit cărora companiile multinaţionale şi-ar fi încurajat angajaţii să participe la marile manifestaţii împotriva Guvernului şi a politicienilor care au susţinut măsurile acestuia de modificare a Codului Penal.

„În numele membrilor săi, companii americane, româneşti, europene şi internaţionale, AmCham Romania respinge acuzaţiile îndreptate împotriva companiilor multinaţionale vehiculate recent în spaţiul public, prin care acestora li se atribuie o implicare în susţinerea protestelor publice ca reacţie la schimbările fiscale şi legislative”, spune un comunicat al instituţiei.

AmCham România consideră „nesănătoasă pentru societatea românească propagarea unor insinuări lipsite de fundament. Cetăţenii români, indiferent de locul de muncă, îşi exprimă public, în mod liber şi voluntar convingerile, fără interferenţe din partea angajatorilor”.


Senatorul Adrian Țuțuianu (PSD), președintele Comisiei parlamentare de control a activității Serviciului Român de Informații (SRI), a declarat săptămâna trecută că va cere SRI verificarea informațiilor potrivit cărora companii multinaționale „și-au trimis angajații al proteste”.

Pe de altă parte, AmCham România aminteşte avantajul competitiv al capitalului uman românesc, care „a plasat România pe harta economiei internaţionale, datorită competenţelor tehnice, lingvistice şi creativităţii prin care în special tinerele generaţii s-au făcut remarcate pe piaţa muncii şi care au avut un rol determinant în atragerea investiţiilor în economia românească”.

Stigmatizarea angajaţilor în funcţie de ţara de origine a investitorilor induce o stare de tensiune şi neîncredere la nivelul angajaţilor şi angajatorilor deopotrivă, şi transmite un semnal nefavorabil către investitori”, mai ales în contextul în care avantajul competitiv menţionat „este grevat de exodul de tineri talentaţi şi de tendinţele demografice”, potrivit comunicatului citat.

Companiile multinaţionale „asigură bunăstarea a sute de mii de familii de români, prin volumul investiţiilor, amploarea operaţiunilor şi numărul de locuri de muncă create”.


Multinaționalele „au un aport însemnat la PIB, susţin cu dedicare şi generozitate cauzele sociale şi oferă accesul la expertiza vastă acumulată în alte pieţe, susţinând avansul economiei româneşti”.

Mai mult, „în România anului 2017 este de dorit ca valori precum responsabilitatea, integritatea şi spiritul civic deprinse în contextul locului de muncă, să fie recunoscute şi însuşite de angajaţi, indiferent că activează în sectorul public sau privat”.

AmCham opune acuzațiilor aduse multinaționalelor, ideea potrivit căreia „trebuie încurajată colaborarea dintre companiile locale şi cele cu capital străin, care sunt parteneri în dezvoltarea unui mediu de afaceri solid şi competitiv, contribuind împreună la realizarea dezideratului de creştere a nivelului de bunăstare a tuturor românilor”.

„AmCham România rămâne ferm dedicată misiunii de a facilita dialogul public-privat deschis şi transparent, un proces care susţine obiectivele comune de creştere economică a ţării”, conchide comunicatul instituţiei.

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) este „o asociaţie de prim rang de advocacy şi dezvoltare a afacerilor”, înfiinţată în anul 1993 de un grup de companii americane.

În 2015, AmCham România reunea 400 de companii americane, internaţionale şi locale, mari şi mici, care au realizat investiţii totale de peste 20 miliarde dolari, cerând în jur de 250.000 de locuri de muncă, potrivit datelor proprii.

AmCham România este membră a US Chamber of Commerce şi a reţelei europene AmChams in Europe.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: