vineri

29 martie, 2024

21 aprilie, 2017

Ambasadorul Germaniei la București, Cord Meier-Klodt (foto), a declarat, într-un interviu pentru News.ro, că este încrezător că partenerii români vor renunța la campaniile împotriva corporațiilor și se vor concentra pe interesele comune. De asemenea, diplomatul a precizat că atât companiile internaționale cât și companiile germane se așteaptă de la Guvernul român să păstreze transparenţa şi predictibilitatea în toate domeniile, inclusiv în lupta anticorupţie.

„Ştiţi, din când în când există un fel de campanie împotriva corporaţiilor internaţionale, în general. Cred că, întotdeauna, este destul de clar care este scopul acestora, nu sunt bazate pe fapte. Acestea nu sunt de ajutor. Sunt încrezător că partenerii români ştiu mai bine şi, ţinând cont de datele pe care le-am prezentat, este clar că societăţile internaţionale şi în special societăţile germane contribuie atât de mult la binele ţării, astfel că se va renunţa la acest lucru, campaniile împotriva corporaţiilor, şi ne vom putea concentra pe interesele comune”, a spus ambasadorul Germaniei.

Ambasadorul a subliniat că firmele aşteaptă din partea Guvernului român aproximativ acelaşi lucru pe care îl aşteaptă şi partenerii politici, adică să continue în direcţia ultimilor ani în lupta împotriva corupţiei şi pentru respectarea statului drept. De asemenea, diplomatul a atras atenția că România are încă probleme în ceea ce privește infrastructura de transport.


„Întotdeauna există oportunităţi pentru a face mai multe. Foarte concret, cred că ţara încă are deficienţe la capitolul infrastructură de transport. Şi este destul de clar că îmbunătăţirea acestei infrastructuri ar ajuta orice fel de afacere, inclusiv pe cea germană. Dar, în sens mai politic, ştiţi afacerile germane nu caută profitul rapid. Nu vin să dea o lovitură şi să fugă. Investesc pe termen lung. Deci, pentru acest tip de afaceri serioase, cel mai important factor este încrederea, predictibilitatea, transparenţa a cadrului legal, a cadrului de afaceri şi, aş spune că, dacă sunt transmise mesaje clare că aşa vor sta lucrurile în continuare, exact de acest lucru au nevoie companiile germane, companiile internaţionale în general”, a precizat Cord Meier-Klodt.

Ambasadorul a atras atenția că Germania este cel mai bun partener comercial al României și a indicat domeniile în care există potențial pentru creștere.

„În primul rând, aş spune nu numai un partener bun, ci, cu toată modestia, cred că cel mai bun. Cu schimburi comerciale, în prezent, de 26 de miliarde de euro, numai schimburile comerciale ale Germaniei cu România reprezintă mai mult de o cincime din schimburile comerciale totale ale României. Cred că aceasta este o cifră importantă. Companiile germane din ţară oferă locuri de muncă unui număr de peste 250.000 de oameni, unii spun chiar 300.000 de oameni din România. Şi pot continua. Este o imagine foarte bună. Şi aş spune că poate să fie dezvoltată şi este în curs de dezvoltare în toate domeniile. Bineînţeles, domeniul tradiţional pentru Germania este industria auto, toate componentele, iar aceasta joacă un rol foarte important.

Dar, în măsură din ce în ce mai mare vorbim de industria IT, high-tech. Spun acest lucru pentru că reprezintă şi un mesaj interesant către restul lumii privind imaginea României şi a structurii sale economice. Nu suntem în domeniul muncii manuale, dezvoltăm componente high-tech noi, de ultimă generaţie, aici, în România. Aş putea adăuga industria chimică, agricultura, industria aerospaţială, unele proiecte de afaceri, în domeniul industriei apărării, în sectorul bancar şi al asigurărilor, de toate. Există dezvoltare în toate sectoarele, în unele mai rapid, în altele mai puţin rapid, dar, în ansamblu, într-un ritm foarte satisfăcător”, a subliniat diplomatul.

Politicieni români, declarații împotriva corporațiilor


În contextul manifestațiilor împotriva Ordonanței 13 mai multe voci din politica românească au criticat corporațiile pentru că „scot profitul din țară” și pentru că s-ar fi implicat în proteste. Digi 24 a trecut în revistă aceste critici.

Adrian Țuțuianu, șeful Comisiei SRI din Parlament, a declarat chiar că va cere SRI-ului să verifice dacă multinaţionalele au sprijinit protestele antiguvernamentale din România.

De asemenea, președintele Senatului a declarat că ar vrea să vadă mai mult fair-play din partea multinaţionalelor. Călin Popescu Tăriceanu a explicat că, în timp ce guvernele României au acordat subvenţii importante firmelor străine care activează în ţara noastră, unele dintre acestea au transferat profitul către companiile-mamă, iar în România a rămas doar o proporție mică din profit. Al doilea om în stat a avut mai mult critici aspre la adresa practicii firmelor străine de a-și repatria profitul.

„Nu știu dacă au prea multe drepturi. Economia în general nu este un domeniu care este gestionat sub imperiul principiilor morale. Este un lucru pe care trebuie să-l recunoaștem și să-l înțelegem cu toții. Multinaționalele au interesul să folosească avantajele pieții românești, fie că e vorba de piață de desfacere, de piață de muncă, și să-și ducă profitul către firma-mamă. Dar cred că aici trebuie să fie un joc win-win. Dacă noi am oferit avantaje, trebuie să primim și noi ceva în schimb, să fie un anumit echilibru. Foarte multe multinaționale primesc foarte multe avantaje, au fost tratate cu toată generozitatea și mai mult decât a exploata forța de muncă ieftină din România nu au făcut. O să spuneți că au făcut investiții. Sigur, au făcut investiții care le-au dezvoltat afacerea și am profitat și noi, pentru că a crescut numărul de angajați. Dar dincolo de acesta, dacă ne uităm care este câștigul în plan economic, la nivelul veniturilor bugetare, contribuția la efortul economic, o să vedem că prea mult economia stă pe umerii întreprinderilor românești!”, a spus copreședintele ALDE.

Și Liviu Dragnea a declarat că există informaţii conform cărora unele companii şi-ar fi stimulat financiar angajaţii ca să participe la demonstraţii.

„Mie personal mi s-a părut destul de ciudat cum un șef de bancă cu capital străin protestează împotriva Guvernului. Am auzit tot felul de zvonuri la televiziune cum corporații multinaționale și chiar și naționale au finanțat și au stimulat și au îndemnat proprii angajați să iasă la aceste manifestații”, spunea liderul PSD în februarie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: