marți

26 martie, 2024

12 iulie, 2018

Abuzul în serviciu este reglementat și în Germania și în Austria, și este pedepsit cu închisoare, precizează ambasadale de la București ale celor două state.

Ambasada Germaniei a postat joi un mesaj pe Facebook:

Precizare ++


În Germania, urmărirea penală a abuzului în serviciu este reglementată prin intermediul mai multor paragrafe din legi fiscale, din dreptul disciplinar şi din codul penal. Pedepsele ajung de la amenzi modeste până la măsuri disciplinare şi chiar pedepse considerabile cu privare de libertate.

Ambasada Austriei, de asemenea, i-a răspuns pe 10 iulie lui Alex Glod, Trainer & TEDx Speaker at Stai Să-ți Povestesc, care a cerut detalii despre modul în care este pedepsit abuzul în serviciu în această țară.

Răspunsul ambasadei Austriei, postat de Alex Glod pe Facebook:

Cu multumiri pentru sesizarea Dumneavostra, va informam ca in Austria abuzul in serviciu este reglemantat de §302 din Codulul Penal (Strafgesetzbuch), o versiune actuala, in limba germana gasiti pe https://www.ris.bka.gv.at/GeltendeFassung.wxe….


Conform acestuia, in Austria, abuzul in serviciu este pedepsit penal in orice caz, nu exista un prag in acest sens. De la un prejudiciu de peste 50.000 €, pedeapsa penala se inaspreste.

Aceste precizări vin în contextul modificării codurilor penale și contrazice categoric declarațiile oficialilor PSD-ALDE care susțin că în cele mai multe țări din Europa abuzul în serviciu nu este infracțiune și că aceasta ar fi o ”prevedere comunistă”.

Premierul Viorica Dăncilă, declara după revenirea de la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu liderii Comisiei Europene.

Am vorbit despre abuzul în serviciu şi am reiterat faptul că numai şapte state au abuz în serviciu, majoritatea statelor membre nu ştiu ce înseamnă abuzul în serviciu”.

De asemenea, deputata PSD Oana Florea, care a propus abrogarea infraţiunii de abuz în serviciu, și-a motivat cererea susținând că sunt țări europene care nu pedepsesc această infracțiune, rpintre exemplele oferite de aceasta numărându-se și Germania.

Și ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spunea în multe state europene infracţiunea de abuz în serviciu nu este prevăzută de legislaţia penală.

Acestor oficiali li se adaugă înșiși liderii coaliției de guvernare PSD- ALDE: atât Călin Popescu Tăriceanu cât și Liviu Dragnea au insistat în ieșirile și declaratiile publice că infracțiunea de abuz în serviciu ar fi ”o măsură stalinistă”.

În proiectul cu modificările Codului Penal, abuzul în serviciu este parțial dezincriminat, întrucât sfera de aplicare s-a restrâns considerabil.

(Citiți și: ”Cristian Grosu / 10, antreprenorule, hai să-ți amintești: și să descoperi că ți se pregătește ceva ”)

Reamintim că CCR impusese fixarea unui prag valoric, dar parlamentarii au mers mult mai departe cu redefinirea acestei infracțiuni, astfel încât marea majoritate a dosarelor aflate acum în anchetă vor fi clasate, iar cei mai mulți inculpați trimiși în instanță cu această încadrare vor fi achitați.

Noua formulare a infracțiunii de abuz în serviciu:

Fapta funcţionarului public, aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, reglementate expres prin legi, Ordonanţe de guvern sau Ordonanțe de urgență, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea atribuţiilor astfel reglementate, a unor dispoziţii exprese dintr-o lege, Ordonanţă de urgenţă sau Ordonanţă de guvern, în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afini până la gradul al II-lea inclusiv, un folos material necuvenit şi prin acesta cauzează o pagubă certă şi efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 5 ani sau cu amendă.

Motivele pentru care noua formă dezincriminează parțial abuzul în serviciu:

  • indiferent de valoarea prejudiciului, abuzul în serviciu este infracțiune doar dacă folosul material necuvenit este obținut de cel care săvârșește fapta, sau soțul, sau o rudă sau afin până la gradul al II-lea inclusiv
  • reduce pedeapsa maximă, de la șapte, la cinci ani, ceea ce înseamnă și reducerea termenului de prescripție, de la opt la cinci ani
  • fapta trebuie comisă în timpul orelor de program 
  • dispare interdicția de a mai ocupa o funcție publică

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: