joi

18 aprilie, 2024

9 mai, 2018

Audierea de miercuri a ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, în Comisia de politică externă a Camerei Deputaţilor a adus clarificările necesare în polemica internă declanșată de declarațiile lui Liviu Dragnea referitoare la mutarea ambasadei României în Israel.

În esență, răspunsurile ministrului Meleșcanu demonstrează că Liviu Dragnea a încercat să speculeze în beneficiul său o temă în care nu are nicio putere de decizie.

(Citiți și: Liviu Dragnea anunță: România își mută Ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim)

În primul rând, ministrul de Externe a lămurit problema Memorandumului discutat în ședință de guvern.


Guvernul, a afirmat Teodor Meleșcanu,  a aprobat efectuarea unei analize referitoare la toate ambasadele României, în special cele din Orientul Mijlociu şi din lumea arabă.

”Nu este un document secret, scrie pe el că are informaţii care nu sunt publice, deci s-a discutat la confidenţiale”, a mai precizat ministrul de Externe despre caracterului memorandumului, potrivit News.ro.

Potrivit Ziare.com, ministrul a admis în fața Comisiei că precedente relocări de ambasadă au fost făcute prin decret prezidențial, acesta dând ca exemple mutarea ambasadei din Nigeria și cea din Kazahstan.

Întrebat de Victor Ponta daca va fi afectată candidatura României la Consiliul de Securitate al ONU în 2019 de anunțul privind intenția de a muta ambasada la Ierusalim, Meleșcanu a răspuns că există această posibilitate.


”În legătură cu candidatura noastră la Consiliul de Securitate este unul dintre elementele de analiză. Într-adevăr, există posibilitatea să fie afectată această campanie. Noi avem cam 43 de state arabe și musulmane cu care avem încheiate înțelegeri reciproce de a ne sprijini, inclusiv pentru candidatura noastră la Consiliul de Securitate. Va trebui să vedem în ce măsură lucrurile vor evolua într-o direcție sau alta”, a declarat ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, potrivit Mediafax.

Revenind la Memorandum, ministrul de Externe a precizat că vineri va avea loc o consultare cu statele membre UE pe acest subiect, iar cu SUA încă nu s-a reuşit stabilirea unei întâlniri în care să se discute această chestiune.

Teodor Meleşcanu a mai spus că, deşi nu l-a semnat, pentru că era în vizită în Libia, documentul este asumat de el şi este o iniţiativă MAE.

Ca urmare a apobării a acestui memorandum, a avut o primă întâlnire ministerială cu mai multe segmente ale Guvernului şi a administraţiei române – cu ministrul Apărării, cu ministrul de Interne, cu SRI şi cu SIE, în care i-a rugat să le prezinte care sunt avantajele unei asemenea soluţii, care sunt vulnerabilităţile.

”Am invitat și instituția prezidențială la această consultare, care a considerat că se va implica după ce se va ajunge la elaborarea unui material care să poată fi prezentat la nivelul președintelui”, a mai spus Meleșcanu.

Ministrul Afacerilor Externe a fost audiat miercuri în ședința Comisiei de Externe a Senatului, la invitația PNL, pentru a oferi explicații despre eventuala mutare a ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

La audieri, ministrul a încercat totuși să păstreze imaginea de aliat fidel al PSD.

”În opinia mea, cel puțin, doresc să facem această evaluare și analiză cât mai rapid cu putință și să prezentăm mai multe alternative, care să fie mutarea sau alte alternative care ar putea să apară la această oră. Sigur, decidenții politici vor hotărî. În cazul în care vor fi decizii diferite, putem ajunge din nou la probleme legate de un conflict interinstituțional, ne ducem la Curtea Constituțională și așa mai departe. Mergem pe toate mecanismele”, a declarat ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, potrivit Mediafax în cadrul audierii la Parlament.

Cu toate acestea, ministrul a spus că un eventual conflict instituțional este ”un element foarte periferic la discuțiilor noastre, nu avem în vedere să ajungem în asemenea punct, ci să facem o analiza a implicațiilor politice, juridice ale unei relocări”. ”Dacă se va întâmpla, vom vedea atunci”, a spus el.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: