vineri

19 aprilie, 2024

26 iulie, 2018

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat, joi, în legătură cu declaraţiile ministrului Agriculturii, Petre Daea, care vorbind despre incinerarea porcilor bolnavi de pesta porcină spunea că ”este ca la Auschwitz”.

„Deocamdată, am făcut o autosesizare şi o să urmeze o procedură în care-l invităm pe domnul ministru Daea. (…) Nu putem să comentăm, pentru că ne-am antepronunţa”, a declarat Asztalos Csaba, președintele CNCD, pentru Agerpres.

Declarația făcută de Petre Daea, miercuri, într-un interviu acordat Antenei 3:


Trebuie să sacrificăm, din nefericire, 45.000 de capete la Carniprod și avem o veste proastă, că virusul ar fi și în alt complex-care înseamnă 17.000-18.000 de capete. (…)

Nu există antidot, nu există vaccin, nu există medicamente ca să ușureze boala. Singura metodă este sacrificarea.

Porcii aceștia toți se incinerează (…), e o muncă extraordinară, acolo este că la Auschwitz, domnule.

Gândiți-va că acolo sunt efective de porci care pleacă de aici, se asomează, trec dincolo în partea cealaltă și se pun pe foc. Alții se izolează.


Procedura o fac medicii veterinari, care sunt la limita rezistenței psihice, ca să stai cu 2-3.000 de porci pe zi să îi omori, se află în fața unei situații greu de explicat, dar mai ales greu de ținut 

Mai mulți reprezentanți ai partidelor de opoziție au cerut demisia ministrului din cauza acestei declarații ofensatoare la adresa victimelor Holocaustului.

Petre Daea a încercat joi să explice declarația, fără a-și cere scuze și fără să-și retragă comparația:

Îmi declar respectul pentru toți membrii comunității evreiești și fac precizarea că am vrut să prezint situația deosebit de grea cu care se confruntă în această perioadă crescătorii de porci din cauza pestei porcine africane.

În sufletul meu este foarte multă durere, am vrut doar să descriu momentele îngrozitoare cu care se confruntă atât fermierii noștri, cât și cei care gestionează această criză.

Doamne ferește, nu am jignit pe nimeni în viața mea, îmi iubesc semenii, am exprimat doar durerea sufletească și sper să fiu înțeles!

Aproximativ 11 milioane de europeni (dintre care mai mult de jumătate erau evrei, circa 500.000 – romi, iar aproape 1,1 milioane – copii), au fost uciși în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, de regimul naţional-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler.

În camerele de gazare din lagărul de exterminare de la Auschwitz au fost omorâți peste un milion de evrei.

Reacția Ambasadei Israelului

Ambasada Statului Israel își exprimă consternarea și dezamăgirea cu privire la afirmațiile domnului Ministru al Agriculturii, Petre Daea, care a comparat sacrificarea porcilor bolnavi cu uciderea evreilor nevinovați în lagărul de la Auschwitz.

Sperăm, totuși, că o astfel de asociere a fost făcută de Ministrul Daea din pricina lipsei de informare aprofundată asupra a ceea ce înseamnă Holocaustul și Auschwitz, fără intenția de a dezonora memoria milioanelor de victime.

Holocaustul, o tragedie condamnată de România, care s-a soldat cu moartea a șase milioane de evrei, nu trebuie niciodată uitat, trivializat sau minimalizat. România a făcut progrese extraordinare în domeniul studierii, educației și comemorării Holocaustului, demersuri care, suntem convinși, vor continua și în viitor. Această pagină neagră a istoriei nu trebuie sã se repete.

În acest sens, niciun efort nu este prea mare pentru ca tinerele generații, și nu numai, să cunoască și să înțeleagă istoria Holocaustului. Ne așteptăm ca, pe viitor, terminologia legată de Holocaust să nu mai fie folosită într-un context fără legătură cu acesta.

Pesta porcină în România

În primăvară, mai multe județe din țară au fost afectate de pesta porcina africană, mii de porci au fost sacrificați și sute de tone de carne au fost retrase de la comercializare. Cu toate acestea, extinderea nu a fost împiedicată și au fost afectate nu doar gospodării, ci și ferme specializate în creșterea porcilor. De exemplu, acționarii Carniprod Tulcea, o afacere de 18 milioane de euro, au decis abandonarea activității de creştere a porcinelor, după ce au fost nevoiți să sacrifice aproximativ 45.000 de porci.

Reacția SNSPA

SNSPA condamnă declarația ministrului Petre Daea, în care o activitate din domeniul zootehnic este comparată cu crimele comise în timpul Holocaustului. Este o greșeală impardonabilă, o afirmație necugetată, care nu poate fi tratată ca o gafă obișnuită de exprimare.

Orice persoană publică – și cu atât mai mult un membru al Guvernului României – are datoria de a cunoaște și a înțelege semnificația unor evenimente abominabile din istoria umanității, de a respecta memoria milioanelor de oameni care au dispărut fără vină și de a avea un discurs public corespunzător, care să nu arunce în derizoriu manifestări, precum antisemitismului şi rasismul, ce trebuie în permanență dezavuate.

Transmitem noilor generații valori cu privire la lumea civilizată, la modelul democratic pe care îl promovăm, în care momente cumplite ale istoriei nu își pot avea locul sub forma unor glume sau al unor exprimări frivole. Din acest motiv, nu putem ignora această declarație, pe care o condamnăm cu toată fermitatea.

Astfel de declarații nu își au locul într-o societate civilizată, care manifestă respect față de drepturile fundamentale ale omului și față de una dintre cele mai mari drame ale istoriei umanității. Niciun politician nu trebuie să își permită să relativizeze crimele trecutului, pentru că efectele unor astfel de gesturi pot fi greu de estimat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: