joi

28 martie, 2024

6 decembrie, 2018

Adunarea generală a acționarilor Alpha Bank România a aprobat implementarea unui program-cadru de emisiuni de obligațiuni ipotecare, cu un un plafon maxim al principalului de un miliard de euro euro (în echivalent).

Este cel dintâi program de acest fel din România, prin care banca își propune să îşi diversifice sursele de finanţare la un cost mediu mai scăzut și să atrăgă noi fonduri pentru dezvoltarea şi extinderea activităţilor sale, potrivit unui comunicat emis joi.

Obligaţiunile ipotecare sunt garantate cu un portofoliu de creanţe „decurgând din contractele de credit ipotecar/de investiţii imobiliare aflate în derulare”, potrivit Legii nr. 304/2015.


Emisiunea de obligaţiuni ipotecare nu atrage modificări în privinţa termenilor contractuali agreaţi anterior cu clienţii băncii sau a garanţiilor aferente contractelor de credit.

„Prin această emisiune, România va intra în rândul ţărilor care au atât o legislaţie modernă, cât şi o piaţă activă a obligaţiunilor ipotecare”, susține Alpha Bank.

Aproximativ 27% din creditele ipotecare acordate de instituţiile financiare din Uniunea Europeană sunt finanţate prin emiterea de obligaţiuni ipotecare.

Obligaţiunile ipotecare pot aduce beneficii esenţiale pentru economia românească, potrivit analizei Alpha Bank:

  • îmbunătăţirea procesului de gestionare a activelor şi pasivelor, în sensul unei corelări mai bune a scadenţelor dintre împrumuturile acordate şi sursele de finanţare atrase;
  • scăderea costurilor de finanţare pentru creditele ipotecare;
  • creşterea gradului de intermediere financiară, prin atragerea de economisire externă; dezvoltarea pieţei locale de capital.

Creditele în lei pentru locuințe au ajuns la un sold de aproape 47,3 miliarde de lei, în octombrie 2018, însemnând puțin peste jumătate din totalul creditelor în lei pentru populație și peste 28,8% din totalul creditelor în lei.

La acestea se adaugă echivalentul a peste 25,1 miliard de de lei, credite pentru locuințe în valută, adică peste 28,2% din totalul acestora, potrivit datelor BNR.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: