vineri

19 aprilie, 2024

15 decembrie, 2018

Primarii Alianței Vestului, de la stânga: Ilie Bolojan – Oradea, Emil Boc – Cluj, Nicolae Robu – Timișoara, Gheorghe Falcă – Arad

Alianţa Vestului este o asociere care vizează obținerea directă de fonduri europene în exerciţiul bugetar pentru 2021 – 2027, potrivit declarațiilor a doi dintre organizatorii săi, primarii Aradului și Timișoarei.

Pe de altă parte, precizarea comisarului european Corina Creţu, potrivit căreia cele patru orașe din Alianța Vestului nu vor mai putea accesa fonduri europene pe axe guvernamentale este corectă, au confirmat Gheorghe Falcă şi Nicolae Robu, citați de Digi24.

Am fost la Bruxelles şi am primit sprijinul pentru formarea de ITI – investiţii teritoriale integrate. Adică să primeşti un buget de ordinul miliardelor de euro şi să pui în practică. (…) În comparaţie cu un guvern care ar trebui de pe acum să se ocupe, ne-am ocupat noi deja, în obiectivele noastre, cu această platformă”, a declarat Gheorghe Falcă.


Corina Creţu, comisarul European pentru politică regională, declarase anterior că, în cadrul actualei perioade de programare 2014 – 2020, conform reglementărilor în vigoare, nou înființata Alianță a Vestului nu poate să acceseze direct fonduri structurale şi de investiții europene.

La rândul său, edilul Timişoarei, Nicolae Robu, a precizat că Alianța Vestului și-a „asumat răspunderea de a fi preocupaţi de soarta unei bune părţi de ţară într-o Românie stat naţional unitar, ca să nu mai las locul la speculaţii prosteşti”.

Alianța Vestului este, decocamdată, o structură informală. Urmează crearea unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară, carte va avea bani din bugetele locale și „ va pune în mişcare specialişti care vor pregăti terenul pentru ca noi să aplicăm pe proiecte mari finanţate direct de la Bruxelles”, a mai spus Nicolae Robu.

„În România suntem obligaţi să scuturăm puţin lucrurile. Funcţionăm într-un model de stat depăşit. Prin ceea ce am pornit acum vrem să mişcăm lucrurile mult mai repede, nu să stăm la nivel de vorbe, ci spre drumul descentralizării reale”, a declarat primarul Timișoarei.


Nicolae Robu a confirmat și el că „accesul la fonduri, cum a spus şi Corina Creţu, nu va fi posibil decât pe exerciţiul financiar următor. Nu am spus niciodată că acum pe 2014 – 2020 vom aduce fonduri de la Bruxelles”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: