luni

22 aprilie, 2024

16 martie, 2018

Când rușii se vor prezenta duminică la urne, nu doar că își vor alege noul președinte – nicio surpriză cine va fi acesta – dar ar putea să se întoarcă acasă cu un smartphone nou.

Între Kaliningrad, enclava rusă de la Marea Baltică, și Vladivostok, oraș situat pe coasta Oceanului Pacific, autoritățile locale au pregătit concursuri denumite ”Poza de la urne”, cei mai norocoși alegători fiind premiați cu ultimul model de iPhone sau iPad. Alte premii anunțate sunt biciclete, scutere, saci de dormit și mingi de baschet.


Imaginea cercetărilor sociologice arată că Vladimir Putin, aflat de aproximativ 20 de ani la putere în Rusia, va câștiga fără emoții aceste alegeri, fiind creditat cu 70% opțiuni de vot față de 7%, cât are următorul candidat. Victoria este deja securizată- mai toate comisiile electorale sunt conduse de oameni ”de încredere” și nu prea mai există presă care să îi conteste victoria.

De ce atunci atâtea eforturi ale autorităților locale?

Răspunsul îl oferă Politico, care citează surse guvernamentale: Administrația Prezidențială are ca obiectiv câștigarea alegerilor cu 70% în condițiile în care prezența loa urne va fi tot de 70%.

Ștacheta a fost poziționată foarte sus – potrivit unei cercetări sociologice a Levada Center publicată în decembrie 2017, doar 28% dintre persoanele cu drept de vot au afirmat că sigur vor merge să voteze, alte 30% spunând că poate vor vota.


Există analiști care consideră că prezența la vot va fi între 40-45%, mai puțin decât la precedentele alegeri- 62%- și mult sub ținta stabilită la Kremlin. Motivele dezinteresului par evidente: convingerea generalizată că actualul președinte va obține un nou mandat, lipsa unui contracandidat credibil și campania electorală lipsită de aplomb a principalului competitor.

Pentru a-i ademeni pe cetățeni la urne, de la Kremlin s-a orchestrat o campanie publicitară fără precedent în Rusia- îndemnurile la vot se întâlnesc nu doar pe bannere, dar și pe cutiile cu lapte sau pe ecranul ATM-urilor. Iar companiile de telefonie mobilă au toate grijă să trimită abonaților SMS-uri în care aduc aminte că duminică se votează.

Puterea s-a mobilizat să creeze o atmosferă de vacanță în cât mai multe centre de votare. Suplimentar, data alegerilor (stabilită inițial pentru prima duminică din martie) a fost mutată ca să coincidă cu a parta aniversare a anexării Peninsulei Crimeea, decizie foarte populară în toată Rusia, autoritățile sperând că ”patriotismul” îi va scoate pe ruși din casă pe 18 martie.

Strategiile de scoatere a populației la vot nu sunt doar din categoria celor rafinate. Studenți de la universități din multe zone ale Rusiei au fost anunțați că păstrarea locului în cămin depinde de dovada că au votat. Angajații metroului din Moscova au fost amenințați cu tăieri din salariu dacă nu votează.

Autoritățile recurg la acest gen de presiune pentru a nu fi nevoite să recurgă la ”cosmetizarea” rezultatelor pentru că nu vor să dea naștere la alt tip de probleme: din cauza acuzațiilor de fraudă comise în favoarea partidului de guvernare, alegerile parlamentare din 2011 au declanșat proteste masive în Moscova.

Suplimentar, 40.000 de observatori independenți, recrutați de Alexei Navalny, au fost acreditați în centrele de votare din întreaga țară, cu misiunea de a monitoriza inclusiv prezența la vot.

Tot Alexei Navalny a lansat către susținătorii săi apelul de a boicota aceste alegeri.

Există însă analiști care consideră că presiunea actuală nu este efect al unei decizii a Kremlinului, ci al faptului că guvernul autocrat a lăsat mașinăria să funcționeze pe ”pilot automat”.

”Un sistem politic autorian nu poate supraviețui fără să ceară structurilor subordonate să execute sarcini de mare amploare, chiar dacă în urmă nu rezultă avantajele vizibile. Prezența ridicată la vot este una dintre aceste sarcini”, spune Abbas Gallyamov, fost speechwriter la Kremlin convertit în consultant politic.

”Nici măcar o prezență la vot de 100% nu ar fi de natură să crească legitimitatea lui Vladimir Putin din simplul motiv că aceasta este oricum la un nivel foarte înalt. Iar dacă această legitimitate ar începe să scadă în următorii ani, fiți siguri că nimeni nu o să își aducă aminte de prezența masivă la alegerile din 2018”, mai spune Abbas Gallyamov.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Sunt curios ce costă mai mult: Organizarea și desfășurarea alegerilor în sine sau, represiunea față de protestatari și ”îmbătarea” alegătorilor atât la propriu cât și la figurat ? Alegerile în Rusia sunt ca un circ doar cu clovni și mulți spectatori dar toți adulți.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Sunt curios ce costă mai mult: Organizarea și desfășurarea alegerilor în sine sau, represiunea față de protestatari și ”îmbătarea” alegătorilor atât la propriu cât și la figurat ? Alegerile în Rusia sunt ca un circ doar cu clovni și mulți spectatori dar toți adulți.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: